Forumul Catolic-Ortodox din Rhodos
Cel de-al doilea Forum Catolic-Ortodox, organizat de Consiliul Conferințelor Episcopale Europene și Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, a avut loc în Rhodos, la începutul acestei luni.
Cel de-al doilea Forum Catolic-Ortodox, organizat de Consiliul Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) și Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, a avut loc în Rhodos (Grecia), la începutul acestei luni. Participanții au discutat pe tema "Relațiilor dintre Biserică și Stat: din perspective istorice și teologice". Forumul nu este un dialog teologic, ci mai degrabă încearcă să evidențieze puncte comune între catolici și ortodocși, "doctrine morale și sociale“.
Participanții au făcut apel la creșterea respectului pentru libertatea religioasă în întreaga Europă. "Bisericile noastre își doresc să participe mai activ la dezbaterile etice și morale în ceea ce privește viitorul societății", au afirmat participanții în comunicatul lor final. "Conform convingerilor noastre, țările noastre europene nu pot face abstracție de rădăcinile lor creștine fără a se distruge, din moment ce aceste mize etice sunt cheia viitorului nostru într-o lume globalizată".
Bisericile sunt dispuse să se facă auzite în privința protecției vieții viitoare a copilului încă nenăscut, asistenței persoanelor apropiate de moarte, familiei create în conformitate cu înțelegerea tradițională a căsătoriei creștine, oamenilor marginalizați, acceptării imigranților, precum și protecției identității culturale și lingvistice a țărilor europene. Bisericile au obligația de a sensibiliza pe marginea acestor probleme și de a apăra demnitatea ființei umane, creată după asemănarea lui Dumnezeu. În special, Bisericile reafirmă dreptul la obiecția pe motive de conștiință pentru profesioniștii din domeniul sănătății, care nu doresc să practice avortul sau eutanasia.
Participanții s-au mai arătat, de asemenea, în favoarea unui respect sporit față de alegerile părinților, în domeniul educației.
Participanții la Forum mai insistă cu privire la libertatea educației, reamintind ca datoria învățării aparține părinților, care trebuie să decidă pentru educația copiilor lor. Statul nu trebuie să impună o ideologie prin sistemul școlar, pentru care este responsabil. În ceea ce privește Biserica, acesta are un drept înnăscut de a le oferi copiilor din familiile care solicită acest lucru, o educație în conformitate cu principiile creștine. Educația religioasă trebuie să fie posibilă în școlile publice, în acord cu Bisericile. Școlile și institutele de formare gestionate de Biserică ar trebui să beneficieze de sprijinul financiar al Statului, la fel ca și școlile publice, deoarece acestea îndeplinesc sarcina de formare a cetățenilor responsabili, care acționează pentru binele comun.