A fost descoperită cea mai veche biserică din Tesalonic
Unul din elementele cele mai frumoase ale bisericii nou descoperite îl reprezintă pavajul împodobit cu un mozaic antic de o rară frumusețe și de o deosebită execuție artistică. Pe un câmp alb din bucăți mici de marmură se află redat în centru un simbol cristic și anume o pasărephoenix cu un halo şi 13 raze. Pe fiecare parte sunt redate şapte păsări, două în dreapta şi cinci la stînga.
Arheologii presupun că iniţial au existat 12 de păsări, şase pe fiecare parte a Phoenixului, şi că imaginea îl reprezintă alegoric pe Hristos şi cei 12 apostoli. Mozaicul este unic în Salonic şi este datat spre sfârşitul secolului al patrulea şi începutul secolului al cincilea după Hristos.
Biserica iniţială a fost transformată într-o bazilică mai mare în secolul al cincilea, fiind pavată cu marmură, având trei nave separate de colonade şi fiind decorată cu panouri de marmură şi picturi murale. În secolul al VII-lea, biserica a suferit pagube importante şi a fost renovată precar, iarîn cele din urmă a fost abandonată în secolul al IX-lea.
Potrivit arheologului Melina Paisidou, care a anunţat descoperirea la Congresul de Lucrări Arheologice în Macedonia şi Tracia, poziţia bisericii şi vârsta sa foarte timpurie, o plasează pe acesta printre cele mai importante biserici crestine din oraş. Nu este exclus de asemenea faptul ca edificarea ei să fie pusă în legătură cu unul dintre locurile unde au fost martirizați unii dintre creștinii oraşului.
(Sursa: ANA-MPA, traducerea Petru Avram)