A fost sfințită o „casă nouă” pentru moaștele Sfintei Filofteia: Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș
Noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș a fost sfințită de Arhiepiscopul Calinic vineri, 7 decembrie 2018, în ziua sărbătorii Sfintei Filofteia, în prezența a mii de credincioși.
„Noua casă” pentru moaștele sfintei, așa cum este numită catedrala în Actul de sfințire, va avea hramurile „Sf. Mc. Filofteia” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Racla cu moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia, ocrotitoarea Eparhiei Argeşului şi Muscelului, a fost scoasă joi seară din paraclisul mănăstirii Curtea de Argeş şi însoţită către noua catedrală de un sobor de preoţi.
La procesiune au participat aproape o mie de credincioşi cu lumânări aprinse în mâini, în timp ce câteva sute de oameni aşteptau în faţa noului lăcaş de cult. După slujba de sfințire a fost oficiată pentru prima dată Sfânta Liturghie în noua catedrală.
Sfânta Filofteia
Numită de argeșeni „Sfântulița”, Sfânta Muceniță Filofteia se află la Curtea de Argeș din 1396. Sfânta Filofteia s-a născut la Târnovo, Bulgaria. Ea a fost orfană de mamă și a avut mult de suferit din pricina mamei vitrege și a tatălui ei.
Fiind educată creștinește de mama ei naturală, Sfânta Filofteia era foarte milostivă, mergea la biserică, asculta Sfintele Scripturi și avea grijă de cei săraci. Fiind surprinsă de tatăl ei pe când împărțea săracilor hrana pe care trebuia să i-o lui aducă la câmp, acesta s-a mâniat și a lovit-o la picior cu o bardă. Acest lucru i-a cauzat moartea sfintei de numai 12 ani.
Potrivit sinaxarelor, trupul ei s-a făcut nefiresc de greu și nu a putut fi ridicat decât la rostirea numelui capitalei de atunci a Valahiei, Curtea de Argeș.
Noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș
Noua catedrală are, în linii mari, arhitectura Bisericii Domneşti de la Curtea de Argeş, ctitorită de domnitorul Basarab I la mijlocul secolului al XIV-lea. În incintă există un loc special amenajat, în pridvor, unde sunt locurile de veci pentru membrii Casei Regale a României şi arhiepiscopii Argeşului şi Muscelului.
Piatra de temelie a fost pusă în 10 mai 2009, în prezenţa Principesei Moştenitoare Margareta şi a Principelui Radu. Regele Mihai a fost înmormântat, pe 16 decembrie 2017, în noua catedrală arhiepiscopală şi regală din Curtea de Argeş, alături de regina Ana, care a fost înmormântată pe 13 august 2016.
În vechea catedrală arhiepiscopală de la Curtea de Argeş, ctitorită de Neagoe Basarab la începutul secolului al XVI-lea şi refăcută la sfârşitul secolului al XIX-lea, sunt înmormântaţi primii doi regi ai României, Carol I şi Ferdinand. În anul 2003, la Curtea de Argeş au fost aduse şi rămăşiţele pământeşti ale regelui Carol al II-lea, care au fost depuse într-o capelă din curtea mănăstirii.
Sursa: basilica.ro