(Foto) Ansamblul fostului schit Fedeleșoiu
Construirea Ansamblului monahal de la Fedeleșoiu a fost începută în vara anului 1673, la inițiativa domnitorului Grigore Ghica; în timpul celei de-a doua domnii (1672-1674). După moartea sa, lucrările au fost continuate de mitropolitul Varlaam și de doamna Maria, soția domnitorului, finalizându-se în 10 august 1700. Între ctitorii mănăstirii sunt menționați și arhimandriții Ghenadie de la Mănăstirea Argeș și Ioan de la Hurezi, reprezentați în naos pe peretele de sud.
Ansamblul fostului Schit Fedeleșoiu cuprinde: Biserica „Schimbarea la Față” (1673-1700); Casa stareței (1673, ref. în 1836); Turnul clopotniță (1702); Ruinele chiliilor de pe latura de vest, cuhnia și trapeza de pe latura de nord est a incintei (sf. sec. al XVII - sec. al XIX-lea).
Elementul principal al ansamblului este Biserica având hramul „Schimbarea la Față” (ulterior adăugându-se și cel al Sfinților Apostoli Petru și Pavel). A fost construită după modelul Mănăstirii Cozia (planul treflat, cu turlă înălțată deasupra naosului) și împodobită cu pictură murală în stil brâncovenesc, realizată în anul 1700, de zugravii Sima, Ranite, Ștefan și Gheorghe, reprezentați și ei în scenele de pictură de la Mănăstirea Hurezi.
Valoarea artistică a acestui monument este întregită de iconostasul brâncovenesc, sculptat în lemn de tei aurit și împodobit cu icoane pictate de ieromonahul Iosif. Se remarcă, de asemenea, portalul monumental de la intrarea în biserică, sculptat de pietrarul Atanasie de Jiblea și ancadramentele ferestrelor executate de meșterul Oprea, în anul 1686. Porticul de mici dimensiuni a fost adăugat în 1775, fiind ridicat de monahii Rafail, popa Dragomir din Făgețel și ucenicul Pătru.
Între anii 2000-2009, prin refacerea Casei Domnești, a chiliilor de pe laturile de vest și nord-est și a zidurilor de incintă, s-a redat ansamblului strălucirea de odinioară.
Monumentul istoric, amplasat în comuna Dăești, satul Fedeleșoiu, deservește în prezent Parohiei Fedeleșoiu.