(Foto) Chipuri de massai din Tanzania
Atunci când unii dintre ei au câteva capre sau o vacă nu se grăbesc să taie ca să mănânce, deși foamea este cruntă de multe ori. Se bucură că acestea se înmulțesc și astfel, atunci când au o nevoie mai mare decât foamea, cum ar fi moartea unuia dintre membrii familiei, ei au ce vinde și pot să folosească banii. Sau vine timpul să le meargă copiii la școală. Vând din animale și cumpără uniforme copiilor și plătesc cele necesare. Aici doar vacile se mulg pentru un pic de lapte. Caprele nu au lapte decât pentru ied, acestea se păstrează pentru carne și pentru a se înmulți. Este important pentru o familie să aibă o vacă pentru că aceasta asigură masa zilnică a copiilor – măcar o cană de lapte zilnic e asigurată.
Sunt multe femei văduve care nu au nici animale și trăiesc din mila vecinilor. O lege tribală a massailor spune că dacă o familie nu are din ce trăi, cei care au mai multe vaci cu lapte să dea laptele de la o vacă acestei familii care nu are cu ce își hrăni copiii.
Acum 6 ani cineva a vrut să cumpere o vacă pentru o familie. Nu au putut da toți banii pentru o vacă, dar am cumpărat o vițelusă pentru Matei și Esther, o familie de massai tânără. El este cântăreț bisericesc în satul de lângă tribul lor. Din acea vițelusă au acum 7 vaci. Nu au tăiat și nu au vândut nimic pentru că au trei băieți și vor mult să îi dea la școală – Nicodim, Ioan și Daniel. Ortodocși.
O vacă costă 875 lei. O capră costă 150 lei.