Frica de Dumnezeu, o trăire a iubirii

Arhiepiscopia Iaşilor

Frica de Dumnezeu, o trăire a iubirii

    • Frica de Dumnezeu, o trăire a iubirii
      Frica de Dumnezeu, o trăire a iubirii

      Frica de Dumnezeu, o trăire a iubirii

    • Frica de Dumnezeu, o trăire a iubirii
      Frica de Dumnezeu, o trăire a iubirii

      Frica de Dumnezeu, o trăire a iubirii

Pornind de la cuvintele Mântuitorului: „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul ce iese din gura lui Dumnezeu“, membrii Asociaţiei Tineretul Ortodox Român (ATOR), filiala Piatra Neamţ, ajutaţi de poveţele invitatului special, protos. Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului de Misiune pentru Tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, au învăţat în seara zilei de 28 ianuarie, ce este frica, care sunt cauzele acesteia şi cum să o înlature.

Frica, a spus părintele, este un obstacol în cunoaşterea lui Dumnezeu. Ea nu ne lasă să ne exprimăm liber. Singura frică pe care o întâlnim la Sfinţii Părinţi, în Pateric şi în Vieţile Sfinţilor, este frica de Dumnezeu şi frica de a nu mai săvârşi păcate. De aceea, atunci când inima noastră se află într-o stare de pocăinţă continuă şi când Îl iubim pe Dumnezeu Cel în Treime, frica este înlocuită de iubire, împlinindu-se cuvintele Sfântului Ioan Teologul că iubirea scoate afară frica.

Frica de Dumnezeu este una din trăirile iubirii, când ţi-e frică să pierzi pe Dumnezeu, căci este aşa de preţios, aşa de drag, aşa de iubit, aşa de dulce sufletului. Harul lui Dumnezeu este aşa încât, când îl pierzi, într-adevar ai înţeles ce înseamnă „moarte“. Că „moarte“ nu înseamnă în primul rând despărţirea sufletului de trup, ci despărţirea duhului omului de Duhul Sfânt, de harul lui Dumnezeu. Aceasta este moartea, şi de aceasta suferim noi toţi. Pentru a dobândi harul este nevoie de rugăciune continuă.

Părintele Nicodim a fost însoţit de trei membri din ASCOR care le-au împărtăşit actualilor atoreni câte puţin din experienţa lor în calitate de membri ai acestei asociaţii. Comunicarea a stat la baza întregii discuţii, iar cei trei studenţi care au luat parte la această întâlnire au fost cu uşurinţă integraţi în colectivul ATOR.

Atmosfera a fost una prielnică unei frumoase discuţii la care atorenii au participat adresând întrebări şi primind lămuriri asupra neclarităţilor existente cu privire la subiectul ales. Pentru o primire mai călduroasă şi familiară, gazdele au pregătit prăjituri delicioase ce au fost împărţite la sfârşitul conversaţiei.

A fost o întâlnire care şi-a pus amprenta în vieţile membrilor ATOR, aceştia concluzionând că frica este efectul necredinţei şi, de asemenea, faptul că singura frică admisă este frica de Dumnezeu. (Radu Maria-Georgiana, ATOR Piatra-Neamţ)

Citește despre: