„Frumuseţe şi continuitate“ la biserica parohiei Andrieşeni

Arhiepiscopia Iaşilor

„Frumuseţe şi continuitate“ la biserica parohiei Andrieşeni

Biserica parohiei Andrieşeni, Protopopiatul Iaşi 1, se află într-un amplu proces de reconsolidare şi extindere. Atât sfintele slujbe, cât şi activităţile catehetice se desfăşoară într-o clădire din incinta curţii parohiale. De 20 de ani, la Andrieşeni se slujeşte la începutul lunii Taina Sfântului Maslu de către un sobor de preoţi, în prezenţa credincioşilor din mai multe zone ale Moldovei.

De aproape două secole, sfântul lăcaş din parohia Andrieşeni, Protopopiatul Iaşi 1, închinat Sfântului Nicolae şi Sfântului Gheorghe, este locul în care s-au rugat şi înalţă rugăciuni generaţii de credincioşi. Biserica, datată în anul 1821, se află într-un proces de reconsolidare şi reabilitare interioară şi exterioară, întrucât a fost afectată de intemperii şi de trecerea timpului. „Am găsit de cuviinţă cu enoriaşii să aducem anumite îmbunătăţiri care constau în extinderea lăcaşului de închinăciune şi în ridicarea a două turle, pentru a-i oferi frumuseţe şi continuitate. În prezent este consolidată temelia sfântului lăcaş şi s-au demarat lucrările la una din abside. Până la sfârşitul acestui an dorim să finalizăm pridvorul şi turla de pe naos“, a spus pr. paroh Mihai Cepeliuc.

Sfintele slujbe sunt oficiate într-un paraclis din lemn. La etajul acestuia se află biblioteca parohială şi o încăpere în care se derulează activităţile catehetice. „Colaborăm frumos cu şcoala din localitate, copiii participând la programele catehetice în fiecare săptămână. În cadrul acestor întâlniri, micii enoriaşi învaţă să împletească metanii, joacă şah, deprind cântarea bisericească. Am suplinit orele de religie la şcoala din sat până când a fost rânduit un profesor. De atunci m-am ataşat de copii şi de aceea, de mai multe ori pe an, ei primesc daruri din partea parohiei noastre“, a amintit parohul de la Andrieşeni.

Taina Sfântului Maslu, la fiecare început de lună

De două decenii, în parohia Andrieşeni se oficiază în prima joi spre vineri din lună Taina Sfântului Maslu de către un sobor de preoţi. Această slujbă este precedată de Acatistul Sfântului Nectarie. Credincioşii din mai multe parohii învecinate, dar şi din Iaşi, Botoşani sau Suceava vin să se roage Mântuitorului Hristos, Maicii Domnului şi sfinţilor. La finalul fiecărei slujbe, pr. paroh Mihai Cepeliuc îi îndeamnă pe oameni să sporească rugăciunea, să participe la Sfânta Liturghie, să-şi curăţească sufletul prin Taina Sfintei Spovedanii şi să facă milostenie.

„Oficiem Taina Sfântului Maslu joi noaptea întrucât există persoane care nu pot ajunge vineri dimineaţă la biserică. Vineri dimineaţa săvârşim Sfânta Liturghie, Acatistul şi Taina Sfântului Maslu. Oamenii vin la aceste slujbe cu un necaz, cu o durere. Unii au pe cineva bolnav în familie, alţii au o pagubă. Credincioşii sunt îndrumaţi să citească din Acatistier, să postească şi să facă milostenie după a lor putinţă“, a mărturisit părintele paroh, care a amintit de evlavia pe care o are faţă de Sfântul Nectarie, al cărui acatist este citit mereu în lăcaşul de închinăciune.

„În anul 1990 am primit o carte despre viaţa Sfântului Ierarh Nectarie, care avea la final acatistul vindecătorului de cancer. Citind viaţa Sfântului Nectarie, ne-am hotărât să oficiem acatistul sfântului ori de câte ori se slujeşte Taina Sfântului Maslu, dar şi cu alte prilejuri. Sfântul Nectarie este model de rugător, de smerenie, ajutător în toate necazurile oamenilor din zilele noastre“, a adăugat pr. paroh Mihai Cepeliuc. La finalul Tainei Sfântului Maslu, toţi credincioşii primesc o farfurie cu sarmale de post şi un pahar cu vin. Această acţiune filantropică este organizată prin rotaţie de credincioşii din Andrieşeni sau din alte parohii ca semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu sau pentru pomenirea celor adormiţi.