Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă” din Iaşi a susținut un seminar la Orhei

Arhiepiscopia Iaşilor

Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă” din Iaşi a susținut un seminar la Orhei

Luni 12 decembrie, în sala de conferinţe a Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei s-a desfăşurat un curs de formare întitulat „Cooperare transfrontalieră pentru o viaţă fără droguri”. 

 

Acţiunea face parte din cadrul proiectului cu acelaşi nume implementat de către Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei şi Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” în parteneriat cu Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă” din Iaşi şi este finanţată de Uniunea Europeană. Acest seminar a fost condus de către părintele Iulian Negru, consilier social al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei de la Iaşi.

La sesiunea de formare au participat profesioniștii care pot interveni la nivel comunitar (medici, psihologi, preoţi, poliţiști, asistenţi sociali, voluntari), în vederea organizarii workshop-urilor, programelor de reabilitare pentru victimele traficului și consumului de alcool/droguri, precum şi înfiinţarea a unui centru de reabilitare în Orhei pentru victimele acestor adicţii. La iniţiativa părintelui Sergiu Aga, parohul Bisericii „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” s-a hotărât să se înfiinţeze o echipă multidisciplinară voluntară de intervenţie la nivel regional în această privinţă.

Proiectul „Cooperare transfrontalieră pentru o viaţă fără droguri” numit la Orhei şi „Potirul Nesecat”, a demarat în acest an prin desfăşurarea unor ore educative din şcolile oraşului, destinate elevilor cu vârsta cuprinsă între 10-20 ani; tiinerii aflând mai multe despre implicaţiile traficului și consumului de alcool şi droguri. Aceste ore vor continua şi pe parcursul anului viitor.

Conform datelor statistice oferite de către Ministerului Sănătăţii, anual în ţară se înregistrează circa 48 000 persoane afectate de alcoolism cronic. În cadrul unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cetăţenii Republicii Moldova sunt cei mai mari băutori din lume: aceştia consumă anual 18,2 litri de alcool pur pe cap de locuitor, faţă de media mondială de 6,1 litri.

Sursa: www.parohia.md