Grecia: Pronia divină și intervenția pompierilor români au salvat de incendiu Mănăstirea „Sfântul Ilie”
Pompierii români detașați în Grecia au stins incendiul care a cuprins două chilii ale Mănăstirii Sf. Proroc Ilie (Profitis Ilias) din zona Vilia, regiunea Attica. Restul a făcut pronia divină, care a mânat flăcările, prin intermediul vântului, pe lângă de mănăstire și mai departe de ea.
Românii au intervenit în noaptea de luni spre marți după ce focul cuprinsese două chilii, apoi au rămas la mănăstirea de maici în cursul zilei de marți, deoarece vântul putea readuce oricând flăcările în zonă.
„În interior ardeau două chilii și am reușit să intervenim și să stopăm incendiul. A fost provocat de un copac alăturat, la 10 metri distanță, iar obloanele geamurilor erau din lemn. Prin radiație termică s-a aprins”, a declarat Maior Radu Botezan, ISU Alba, pentru TVR.
În afară de cele două chilii, totul a rămas intact, iar locul arată ca o oază într-un deșert de scrum.
„Suntem foarte recunoscători pentru această colaborare, pentru ajutorul pe care ni l-ați oferit în această perioadă critică”, a transmis Bikas Vasileios, maior la departamentul grecesc de pompieri, pentru telespectatorii români ai canalului Pro TV.
„Focul a venit din nord, direct spre mănăstire, dar a trecut pe lângă ea și a mers în jos. După cum vedeți, e o mică parte de pădure unde totul a rămas verde. Suntem siguri că este vorba despre un miracol”, a mai spus el.
Marți, în jurul prânzului, pompierii români au primit noi misiuni de supraveghere și monitorizare în zona Vilia, unde cooperează cu pompierii greci și cei polonezi. În această zonă, pompierii se confruntă cu incendii mult mai agresive decât cele din România.
Flăcările pot ajunge la 15-18 metri înălțime și 80-90 de metri lungime în josul muntelui, a explicat un pompier român în direct la TVR. Altul a menționat degajările foarte mari de fum, care au necesitat purtarea de măști și aparate de respirat.
Al doilea modul de 142 de pompieri militari români se află în Attica, Grecia, după ce primul, de 108 pompieri, care a intervenit în Insula Evia, s-a întors la jumătatea lunii.
Românii se află în Grecia cu opt autospeciale pentru stingerea incendiilor de pădure, trei cisterne, un centru de comandă, două containere Multirisc, un autocar de intervenție și o dronă. Cea din urmă s-a dovedit extrem de utilă pentru identificarea exactă a locurilor vulnerabile.
Pompierii români, o minune de eficiență
Pompierii români au fost foarte apreciați de greci și în cursul intervențiilor de pe Insula Evia din prima parte a lunii. „Par că sunt de pe altă planetă”, scria atunci publicația elenă Fimes.gr.
„Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii. Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor.”
„În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația. Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate”, au mai scris grecii.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a prezentat pe pagina de Facebook impresii ale pompierilor de la fața locului.
„Toți cei care ne-au ieșit în cale s-au oferit să ne sprijine, ne-au adus tot timpul apă rece, care valorează foarte mult după câteva ore de stat în preajma flăcărilor”, transmiteau pompierii români în 13 august. Un copil le-a adus într-o zi plăcinte și porumb fiert, drept mulțumire că îi protejau satul.
Primul modul de pompieri a colaborat pe Insula Evia și cu Pompierii din Republica Moldova, veniți în ajutorul grecilor cu două mașini de stingere.
Sursa: basilica.ro