Grupul psaltic al Seminarului din Huși, câștigătorul Concursului Național de Muzică psaltică pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe din România

Arhiepiscopia Iaşilor

Grupul psaltic al Seminarului din Huși, câștigătorul Concursului Național de Muzică psaltică pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe din România

Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși a obținut locul I în cadrul Concursului Național de muzică psaltică, care a avut loc vineri, 24 mai, la Iași. Competiția dedicată seminariilor teologice a reunit în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan șase grupuri psaltice din țară.

Iubitorii muzicii de factură bizantină au participat ieri dimineață la cea de-a V-a ediție a Concursului Național de Muzică psaltică pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe din România. Concursul, organizat de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Seminarul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” și Inspectoratul Școlar Județean Iași, a avut loc cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a avut ca obiectiv valorificarea interesului elevilor seminariști pentru studierea muzicii psaltice. 

Ne bucurăm astăzi să fim aici, împreună, la mitropolie, în acest loc deosebit, plin de spiritualitate, de cultură și de istorie, unde secole de-a rândul, din glasurile preoților și psalților, dar și ale tinerilor elevi seminariști, s-au ridicat în acorduri line și divine ale cântului bizantin, o continuă rugăciune către Tronul Treimii, a menționat în cuvântul său de bun venit pr. prof. Constantin Simiraș, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași și-au exprimat speranța ca anul viitor, liceele și seminariile teologice ortodoxă să poată participa la o olimpiadă de profil: 

Vă felicit pentru stăruința voastră, pentru dăruirea și bucuria cu care îi îndrumați pe acești copii. Muzica psaltică, pe lângă toate celelalte multe roluri care s-au amintit aici, aș afirma că vindecă. Puterea ei este vindecătoare. Să vindecăm tot ceea ce este de vindecat, să adunăm bucuria înmulțind iubirea, a declarat prof. dr. Luciana Antoci, inspector școlar general.

Cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost transmis de părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor:

Este important ca elevii să conștientizeze că, prin muzica psaltică, ei contribuie la preamărirea lui Dumnezeu, la evidențierea rolului pe care muzica bisericească îl are în viața Bisericii și în viața credincioșilor. Pentru muzica psaltică este nevoie de o pregătire care se realizează în seminariile teologice într-un mod temeinic. 

Evenimentul a adunat în Capitala Moldovei, Capitala cântului bizantin în cadrul Festivalului Internațional de Muzică Bisericească, șase coruri: Corul „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși, Corul Seminarului Teologic din Iași, Corul „Chesarie Episcopul” din Buzău, Corul Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, Corul Seminarului Teologic din Târgoviște și Corul Seminarului „Sfântul Apostol Andrei” din Galați.

Juriul competiției, format din reprezentanți ai instituțiilor de învățământ din țară, a avut următoarea componență: Anna Ungureanu, dirijorul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” (președinte din partea IBMF), prof. Irina Petronela Florian, Inspector Școlar de Educație Muzicală (președinte executiv), lect. univ. dr. pr. Gabriel-Ionuț Nastasă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, lect. univ. dr. diac. Victor Șapcă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, conf. univ. dr. Eugen-Dan Drăgoi de la Facultatea de Arte a Universității „Dunărea de Jos” Galați, dr. Cătălin Cernătescu de la Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală din București și pr. prof. dr. Dumitru-Codruț Scurtu de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” Râmnicu Vâlcea.

În urma deliberării juriului, Grupul psaltic „Sfântul Ioan Gură de Aur” al Seminarului Teologic Ortodox din Huși, coordonat de părintele arhid. prof. Cosmin-Vlăduț Mironescu, a câștigat locul I. Pe locul al II-lea s-a aflat Corul Seminarului din Iași, iar locul al III-lea a fost obținut de Corul Seminarului Teologic din Buzău. Mențiunea I a fost luată de Seminarul Teologic din Galați, mențiunea a II-a, de Seminarul Teologic din Târgoviște, iar Seminarul Teologic din Neamț a obținut Mențiunea a III-a.

Grupul psaltic al seminarului hușean a interpretat următoarele cântări: Doxologie fragment, glasul al II-lea plagal, de Emanuel Zmeu; Chinonicul Întru pomenire veșnică, glasul varis, după traducerea Episcopului hușean Nectarie Frimu și Stihira idiomelă de Nectarie Protopsaltul, glasul I superior.

Acest concurs a debutat la inițiativa părintelui arhid. Ștefan Răzvan Constantin, profesor de muzică la Seminarul Teologic Ortodox București, prima ediție având loc în anul 2017, în capitală. Ediția a II-a a avut loc tot în București în 2018, iar ediția a III-a a fost organizată la Iași, în 2019. După o pauză cauzată de restricțiile impuse în perioada de pandemie, competiția a continuat cu cea de-a IV-a ediție la Râmnicu Vâlcea, în 2023. Concursul național de muzică psaltică este înscris în calendarul concursurilor școlare ale Ministerului Educației și se dorește a fi o completare la Olimpiada Națională Corală, sperând ca în viitor acesta să dobândească statutul de olimpiadă recunoscută de ME.

Citește despre: