Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului împlinește 6 ani de activitate

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului

Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului împlinește 6 ani de activitate

În fiecare an, data de 15 noiembrie este una semnificativă pentru membrii Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, deoarece este data în care cântăreții s-au constituit ca grup, activând cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.

Astăzi, fiind o zi specială, se cuvine să facem o scurtă retrospectivă a activităților misionare a membrilor „Theologos”.

Astfel, în cei șase ani de activitate neîntreruptă pe pământ maramureșean și sătmărean (și nu numai), membrii corului desfășoară o activitate misionară bogată, însoțind ierarhii Eparhiei noastre „pe teren”, dând răspunsurile la Sfintele Liturghii arhierești, dar și la alte evenimente culturale, misionare, ieșind uneori din sfera aceasta, a slujirii prin muzică, raportându-se și la slujirea aproapelui prin acte filantropice, precum și la colaborări cu tineri interpreți de muzică populară, decoperind-le, astfel, în mod indirect, frumusețea muzicii bizantine, dulceața cântărilor duhovnicești, sau, mai pe scurt, muzica Duhului Sfânt.

Din anul 2015 și până în prezent, membrii Grupului psaltic „Theologos” au participat la peste 670 de evenimente în slujba muzicii bizantine: Sfinte Liturghii, târnosiri și binecuvântări de capele mortuare și de cimitir, slujbe din cadrul celor 7 Laude bisericești, concerte de muzică bizanină și de colinde, colaborări și proiecte muzicale, acțiuni filantropice și pelerinaje; în total, toate acestea însumând peste 50.000 de kilometri parcurși pentru a da slavă lui Dumnezeu.

De asemenea, pentru a putea derula mai multe proiecte și activități, membrii corului s-au constituit într-o asociație sub denumirea de Asociația Culturală „Theologos”; amintim aici: Concursul de interpretare bizantină „Ziua Învierii” (ajuns la ediția a VI-a), cursuri elementare de muzică bizantină ș.a.

În luna noiembrie a anului 2020, cu ocazia împlinirii a 5 ani de activitate, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a conferit Grupului psaltic „Theologos” Medalia Omagială „Preot Nicolae Gherman”, iar membrilor, Diplome de vrednicie; de asemenea, în luna decembrie a anului 2017, corul a primit, din partea Protopopiatului Ortodox Român Huedin, în „Catedrala Moților” din Huedin distincția „Protopop Martir Aurel Munteanu” pentru promovarea muzicii bizantine și a înfrumusețării cântărilor bisericești de la strană.

Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înființat de arhid. prof. Adrian Dobreanu, are în componență peste 25 de membri: preoţi, diaconi, teologi şi mulţi mireni care lucrează în diferite domenii de activitate şi care iubesc pe Dumnezeu și muzica bizantină.

„Se cuvine să mulțumim Bunului Dumnezeu, Sfinților Imnografi, Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, și tuturor celor care încurajează și sprijină toate activitățile noastre. În aceste momente sunt dator să mulțumesc tuturor membrilor corului, mai de aproape sau mai de departe, pentru toată jertfelnicia și dăruirea de care au dat dovadă de la început și până în ziua de astăzi. Nu este ușor să alcătuim o astfel de unitate în aceste timpuri, majoritatea fiind fiecare cu familii, cu copii, cu servici, și locuind în toate colțurile episcopiei, însă, dragostea nemărginită față de muzica bizantină ne adună împreună; iar această comuniune înseamnă multă bucurie”, a precizat Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, fondatorul și dirijorul Grupului psaltic „Theologos”.

Citește despre: