Grupul psaltic „Theologos”, în pelerinaj la mănăstirile moldave

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului

Grupul psaltic „Theologos”, în pelerinaj la mănăstirile moldave

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în perioada 18-19 septembrie 2021, o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului au efectuat un pelerinaj la mănăstirile din nordul Moldovei.

Prima oprire a fost la Mănăstirea Putna, unde membrii s-au închinat la mormântul Sfântului Ștefan cel Mare și Sfântul Iacob Putneanul și s-au întâlnit cu părintele ierodiacon Serafim Grigorescu, coordonatorul corului de psaltic al obștii mănăstirii, după care corul a vizitat Mănăstirea Sihăstria Putnei, Mănăstirea Bogdana din Rădăuți, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” și Mănăstirea Sihăstria Neamț.

A doua zi membrii, Grupului psaltic „Theologos” au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Humulești, satul natal al marelui povestitor Ion Creangă, locul unde a fost botezat și a cântat pentru prima dată axionul „Îngerul a strigat”.

Mai departe s-a vizitat Mănăstirea Miclăușeni în incinta căreia se află și Castelul Sturza. Itinerariul a continuat la Iași, c la Catedrala Mitropolitană din Iași.

O bucurie deosebită a membrilor grupului a fost întâlnirea cu domnul lect. univ. dr. Adrian Sîrbu, profesor la Universitatea „George Enescu” din Iași și dirijorul Corului academic „Byzantion”. Cu acest prilej membrii corului eparhial s-au înfruptat din cuvintele frumoase și calde referitoare la muzica bizantină. „Altarul, strana și credincioșii din biserică alcătuiesc „Treimea” în care se descoperă trăirea în duh a cântului bizantin, deoarece acesta mișcă sufletul înspre Dumnezeu”, a explicat domnul Adrian Sîrbu.

„La sfârșitul acestui itinerar duhovnicesc se cuvine să mulțumim Preasfințitului Părinte Episcop Iustin pentru binecuvântarea acordată pentru acest pelerinaj și unor binefăcători, amintind aici pe părintele Vasile Fodoruț de la bisericuța de lemn din Baia Mare, care ne-a pus la dispoziție mijlocul de transport cu ajutorul căruia am întreprins aceaste călătorii precum și părinților stareți din sfintele mănăstiri care ne-au primit cu multă căldură și ospitalitate. Pelerinajul în sine poate fi considerat o lucrare duhovnicească pentru că sădește în fiecare dintre noi o intensificare a rugăciunii și a vieții spirituale a fiecăruia dintre noi, în general; ne încarcă sufletele și trupurile cu duhul autentic și lucrător care se există în sfintele mănăstiri, că mărturii de veacuri a credinței noastre străbune”, a precizat arhid. Adrian Dobreanu, dirijorul Grupului psaltic „Theologos”.

Citește despre: