Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale din București va concerta la IBMF 2019

Arhiepiscopia Iaşilor

Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale din București va concerta la IBMF 2019

    • Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale din București va concerta la IBMF 2019
      foto: www.ibmf.ro

      foto: www.ibmf.ro

În perioada 2 – 6 octombrie 2019, Iașiul va deveni pentru a treia oară centrul cântului bizantin din țară, adunând în capitala istorică a României renumiți interpreți ai artei muzicale psaltice. Anul acesta, Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale din București va concerta la Festivalul Internațional de Muzică Bizantină de la Iași – IBMF 2019.

Grupul psaltic „Tronos” din București, dirijat de părintele arhidiacon Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale, va concerta la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Muzică Bizantină de la Iași. Înființat în anul 1997 la iniţiativa părintelui Mihail Bucă, Grupul „Tronos” este format, în special, din tineri teologi pasionaţi de muzica psaltică de tradiţie bizantină. Numele de „Tronos” a fost dat grupului de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în anul 2007.

„Grupul psaltic «Tronos» al Catedralei Patriarhale răspunde afirmativ acestei invitații și mulțumește pe această cale organizatorilor acestui frumos festival de muzică bizantină de la Iași, oraș cu o profundă înclinație spre cultură. Prin interpretare și repertoriu, sperăm să bucurăm sufletele celor prezenți la acest eveniment. Salutăm și celelalte grupuri participante, iar împreună nădăjduim să oferim un crâmpei din frumoasa arta muzicală bizantină. Mulțumim Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru invitație, felicitând totodată și organizatorii, dorindu-ne să acceptăm si alte invitații viitoare” a declarat părintele Mihail Bucă, dirijorul grupului psaltic.

Pentru membrii Corului „Tronos”, atenţia pentru acurateţea interpretării partiturilor este dublată de dragostea și respectul pe care cu toţii le au faţă de mesajul textului liturgic, arătând astfel că melodia slujește cuvântului și rugăciunii. În ultimii șapte ani, grupul psalților de la Catedrala Patriarhală a susţinut numeroase concerte de muzică bizantină în ţară și în străinătate și a imprimat mai multe albume muzicale, ajungând astfel cunoscut în ţară, cât și în afara ei. De asemenea, Grupul psaltic „Tronos” a primit Ordinul Sanctus Stephanus Magnus din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în luna decembrie a anului 2013, pentru întreaga activitate desfășurată de-a lungul timpului.

Pe lângă membrii corului de la București, invitații IBMF 2019 sunt: Corul Catedralei Patriarhale „Sfânta Treime” Tbilisi – Georgia, Nektaria Karantzi – Grecia, Corul „Sfântul Efrem” – Ungaria, Ansamblul de artă muzicală rusească veche „Kljuch Razumeniya” – Rusia, Evelina Mineva – Grecia, Ansamblul „Romeiko” – Grecia, Sergiu Radkevych – Ucraina, Corul Ortodox „Theotokos” – Liban și Corul Academic „Byzantion” – România.

Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași este cel mai mare festival de acest fel din România. Timp de cinci zile, capitala cântului bizantin se va afla la Iași, unde unii dintre cei mai renumiți interpreți ai artei muzicale bizantine vor susține concerte de înaltă ținută și vor lua parte la diferite momente liturgice. Programul festivalului poate fi accesat pe pagina de Facebook Iasi Byzantine Music Festival și pe site-ul web al organizatorilor www.ibmf.ro.

Citește despre: