Guvernul bulgar refuză să plătească despăgubiri Sinodului lui Inokentie
Guvernul bulgar refuză să plătească despăgubiri Sinodului lui Inokentie, care a acționat statul în judecată, anul trecut, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Guvernul bulgar refuză să plătească despăgubiri Sinodului lui Inokentie, care a acționat statul în judecată, anul trecut, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în baza acuzațiilor de încălcare a drepturilor la libertatea religioasă.
Problema schismei Bisericii din Bulgaria a dus la formarea a două biserici ortodoxe, una condusă de Patriarhul Maxim și alta în frunte cu Mitropolitul Inokentie.
În martie 2009, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a sprijinit Sinodul lui Inokentie în cererea independenței și a decis că Bulgaria a încălcat dreptul la libertatea religioasă și, de asemenea, că guvernul bulgar ar fi intervenit în mod disproporționat prin numirea Patriarhului Maxim ca șef al Bisericii Ortodoxe Bulgare.
Ministrul bulgar, Bojidar Dimitrov, care este responsabil cu politica religioasă de stat, a anunțat vineri, 25 iunie 2010, că nu există încă o rezoluție pe aceasta temă.
El a adăugat că refuzul înregistrării Sinodului lui Inokentie a fost hotărât de partidul centrist al fostului țar Simeon de Saxa-Coburg, Mișcarea Națională pentru Stabilitate și Prosperitate (NDSV), împotriva Constituției bulgare.
Potrivit ministrului, compensațiile solicitate de către Sinodul Inokentie sunt excesive.
"Despăgubirile echitabile ar trebui să ia în calcul doar consecințele negative ale încălcării stabilite și nu să le depășească", a spus Dimitrov.
În concepția acestuia, despăgubirile, pentru consecințele negative ale faptului că oamenii lui Inokentie nu au fost lăsați în biserici, s-ar ridica la câteva sute de mii de BGN, și nu la suma solicitată, de 743 milioane BGN.
"Ei doresc, în plus, despăgubiri pentru Mănăstirea Rojen, construită de Țarul Ivan Asan al II-lea (1218-1241 după Hristos)", a mai spus el.
Ministrul a declarat că, în discuțiile preliminare cu Ministerul bulgar al Justiției, Sinodul lui Inokentie respinsese despăgubirile propuse. Acest lucru a determinat directionarea guvernului catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care apoi a decis în favoarea alternativei Sinodului.
"Pe perioada discuțiilor, cererile lor au rămas neschimbate și nedemonstrate. Acestea sunt nerealiste și excesive și nu se bazează pe dovezi reale", a spus Dimitrov.
Acesta nu a menționat în mod clar ce măsuri vor fi luate în condițiile în care cererile Sinodului nu s-au schimbat, iar țara refuză să plătească compensațiile.
În 2004, reaminteste Agenția de Știri Sofia, poliția bulgară a luat cu asalt 250 de biserici din țară și a reținut mai mulți preoți ai "Sinodului alternativ", într-un raid controversat de restabilire a proprietății oficiale a Bisericii Ortodoxe Bulgare. (KSLCatalin)