Hotărârile Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din 5 martie 2013
În ziua de 5 martie 2013, la Reşedinţa mitropolitană din Iaşi, s-a întrunit, în şedinţă de lucru, sub preşedinţia IPS Părinte Mitropolit Teofan, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
În ziua de 5 martie 2013, la Reşedinţa mitropolitană din Iaşi, s-a întrunit, în şedinţă de lucru, sub preşedinţia IPS Părinte Mitropolit Teofan, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Pe ordinea de zi a şedinţei, la care au mai participat IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, s-au aflat mai multe probleme privind viaţa bisericească din Moldova, care sunt de competenţa Sinodului mitropolitan. Dintre hotărârile luate şi subiectele abordate, cu acest prilej, amintim:
- Necesitatea de a identifica locurile din teritoriul canonic al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei unde se află înhumaţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, care să fie pomeniţi în ziua mutării acestora la Domnul.
- Importanţa intensificării misiunii în zonele în care au apărut persoane sau mişcări eterodoxe, dar care activează sub aparenţa unui cult ortodox.
- Aprobarea tematicii şi bibliografiei orientative pentru obţinerea gradului I în preoţie.
- Analizarea unui raport privind situaţia şi activităţile Asociaţiei „Oastea Domnului“ pe cuprinsul teritoriului canonic al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
- Analizarea datelor statistice referitoare la structura confesional-religioasă în judeţele din regiunea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în perioada 1992-2011.
- Iniţierea unor acţiuni de sensibilizare a oficialităţilor, în sensul introducerii sau revizuirii, în viitoarea Constituţie a României, a unor articole care să facă referire la numele lui Dumnezeu sau care să sublinieze rolul familiei în societate, importanţa tradiţiei creştine a poporului român, evidenţierea rolului pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut şi îl are în istoria ţării, a necesităţii predării religiei în şcoală, precum şi importanţa susţinerii românilor aflaţi în afara graniţelor ţării.
De asemenea, în cadrul şedinţei, au mai fost analizate şi alte probleme de ordin pastoral-misionar, administrativ-economic, precum şi unele aspecte de disciplină bisericească. (Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iaşilor)