Hram la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Bogonos

Arhiepiscopia Iaşilor

Hram la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Bogonos

Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena a fost prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru credincioșii din satul Bogonos, al căror sfânt locaș este așezat, de un veac, sub ocrotirea acestor sfinți.

Cinstirea ocrotitorilor a început cu slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârșită de un sobor de preoți, în fruntea căruia s-a aflat părintele Ștefan Chiruța, de la parohia „Învierea Domnului” din Iași, care a rostit și cuvântul de învățătură. Rugăciunea, încălzită de inimile multor credincioși, a fost urmată de un moment artistic prezentat de copiii satului, sub îndrumarea doamnei profesoare de religie și a doamnelor învățătoare. Acțiunea a continuat cu prezentarea unui material power point intitulat Biserica „Sfinților Împărați Constantin și Elena”, Bogonos – Un veac de la punerea pietrei de temelie, în care s-a evidențiat faptul că lucrările de zidire ale acestui sfânt locaș au început în anul 1918 și s-au definitivat în anul 1924, când a avut loc și slujba de sfințire. Participanții au fost mișcați de dragostea și jertfelnicia de care au dat dovadă străbunii lor, care, prin contribuția ctitorilor,  îndeosebi a ministrului Basarabiei Ion C. Inculeț și a soției sale Ruxadra, născută Cantacuzino-Bașotă, au reușit să ridice altar de rugăciune lui Dumnezeu. Părintele paroh a interpretat acest act ca fiind un ecou al bucuriei unirii Basarabiei cu România, de la 27 martie 1918. O secțiune a materialului a fost dedicată Centenarului Marii Uniri, arătându-se în chip deosebit personalitatea ministrului Ion Inculeț (1884-1940), considerat unul dintre marii făuritori ai unirii.

Slujirea Sfintei Liturghii, care a făcut deplină bucuria credincioșilor, a fost urmată de slujba de pomenire a ctitorilor bisericii și de agapa frățească. (Pr. Costan Vasile)

Citește despre: