Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Hârlău
Luni, 23 aprilie 2018, a fost zi de mare sărbătoare la Hârlău. Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe" din Hârlău, ctitoria Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, reprezintă totdeauna un binecuvântat prilej de adevărată bucurie.
Cinstirea Purtătorului de biruinţă, ocrotitorul bisericii voievodale din Hârlău, a început cu slujba Vecerniei şi Litia, săvârşite în ajunul zilei, duminică, 22 aprilie, începând cu ora 18:30. Soborul de clerici din oraşul Hârlău a fost condus de pr. protoiereu Victor Pîslariu. Au fost prezente autorităţi locale, enoriaşi ai parohiei şi alţi credincioşi. La sfârşitul slujbei de seară, părintele protoiereu a adresat un cuvânt de învăţătură referitor la mărturisirea credinţei.
Ziua de ieri, 23 aprilie, a început cu slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie şi de pomenirea ctitorilor bisericii şi ostenitorilor, adormiţi întru Domnul, ai oraşului Hârlău. Bucuria zilei a fost întregită de prezenţa părintelui stareţ al Mănăstirii Sângeap-Basaraba, arhim. Gavriil Alexa, însoţit de părintele Iosif, vieţuitor din aceeaşi mănăstire.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de preacuviosul arhim. Gavriil Alexa, care a pătruns în sufletele celor prezenţi cu tema: Bucuria în Hristos - adevărata bucurie a vieţii, hramul bisericii fiind el însuşi prilej de bucurie în Hristos: „Primele cuvinte ale Mântuitorului Iisus Hristos Cel înviat au fost: «Bucuraţi-vă!». Înţelegerea sensului corect al bucuriei, aşa cum a fost exprimat în Sfânta Scriptură şi de Sfinţii Părinţi, va avea drept finalitate deplina bucurie cu Iisus Hristos în Împărăţia Sa".
Cântările din strană au aparţinut unui mic grup de studenţi teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae" din Iaşi.
A urmat slujba de pomenire a ctitorilor bisericii, a slujitorilor sfinţiţi, a vieţuitorilor şi ostenitorilor creştini ortodocşi din oraş, adormiţi întru Domnul. Aceleaşi credincioase din Comitetul parohial au împărţit bunuri şi ofrande tuturor celor prezenţi în biserica voievodală. Buna rânduială în afara spaţiului sfinţit a fost asigurată de angajaţi ai Jandarmeriei Române.
Sf. M. Mc. Gheorghe, ocrotitorul Moldovei, a fost luat drept ocrotitor al bisericii şi al oraşului încă din Evul Mediu, de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, iar orăşenii l-au cinstit cum se cuvine şi i-au cerut ajutorul în nevoile lor, în decursul vremurilor, până astăzi.
La finalul slujbelor de ieri, preotul paroh Tincu Dumitru a mulţumit participanţilor şi ostenitorilor prezenţi la bucuria hramului, rugând pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, să ajute în biruirea ispitelor şi păcatelor, pentru regăsirea tuturor în bucuria Împărăţiei cerurilor. A reamintit că în data de 1 iulie 2018 biserica va fi resfinţită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.