Hramul Bisericii „Ziua Crucii” din Iași, sărbătorit printr-o serie de evenimente

Arhiepiscopia Iaşilor

Hramul Bisericii „Ziua Crucii” din Iași, sărbătorit printr-o serie de evenimente

Momente de aleasă bucurie și înălțare duhovnicească la Parohia „Ziua Crucii” din Iași, parohie aflată în proximitatea „Pasajului Nicolina”, unde, zilele acestea, sunt în plină desfășurare mai multe evenimente culturale, liturgice și duhovnicești, prilejuite de hramul Bisericii, sărbătoarea „Înălțarea Sfintei Cruci”.

Spre deosebire de ceilalți ani, în care accentul a căzut strict pe prăznuirea Înălțării Sfintei Cruci, anul acesta, la inițiativa părintelui paroh Andrei Smeu, au fost dedicate acestui eveniment mai multe zile, activitățile programate desfășurându-se pe parcursul întregii săptămâni, mai precis din Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci și până în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci.

Evenimentele au debutat duminică seara cu slujba Paraclisului Maicii Domnului, urmată de Conferința cu tema: „Sub Cruce, urmându-L pe Hristos – repere scripturistice și patristice”, conferință susținută la nivel academic de către Pr. Dr. Marius Daniel Profir, Protopop al Protopopiatului Iași II. A urmat sesiunea de întrebări și răspunsuri, în care enoriașii, prezenți în număr mare, au arătat preocupare față de aspectele vieții religioase, adresând părintelui Protopop diverse întrebări, legate de temă și nu numai.

Luni dimineață, la orele 8:00, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, iar după-amiază, la orele 17:00, credincioșii au putut participa la Taina Sfântului Maslu, în sobor de 7 preoți, la final ascultând, cu luare aminte, cuvântul de învățătură rostit de către Pr. Dr. Andrei Mocanu, Paroh la Parohia Cucuteni-Lețcani.

Ziua de marți a debutat tot cu Sfânta Liturghie, în cadrul căreia, credincioșii prezenți, s-au putut împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului, iar de la orele 16:00, s-au adunat în număr mare pentru Slujba de Priveghere în cinstea marelui Praznic al Înălțării Sfintei Cruci. Luând act de faptul că, mulți credincioși, care ar dori să participe la momentul Scoaterii Sfintei Cruci spre închinare, lucrează dimineața, preoții slujitori au venit în întâmpinarea acestei dorințe a enoriașilor, săvârșind Slujba Vecerniei unită cu Litia și cu Slujba Utreniei, la finalul căreia, după rânduiala îndătinată, au scos, spre închinare, Sfânta Cruce împodobită cu flori și busuioc. A urmat tradiționala Agapă frățească, toți cei prezenți primind pâine și vin, binecuvântate în cadrul Litiei și îndulcindu-se din bunătățile pregătite de bunii enoriași.

În dimineața Sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci, credincioșii au participat la sfințirea mică a apei, luând Aghiasma mică la casele lor, s-au citit Ceasurile liturgice și Acatistul Sfintei Cruci, urmând ca, atât în cadrul Sfintei Liturghii, cât și la Slujba Parastasului, să fie pomeniți ctitorii acestui sfânt locaș, precum și preoții slujitori, care s-au mutat la cele veșnice.

Programul liturgic va fi unul intens și după marea sărbătoare, Sfânta Liturghie fiind săvârșită zilnic, Vineri, de la orele 8:30, Aghiasma Mică și Taina Sfântului Maslu, Sâmbătă dimineața, după Sfânta Liturghie, Slujba Parastasului, iar seara, de la 17:00, Vecernia unită cu Litia.

Astfel, după cum se poate observa, „Ziua Hramului” a evoluat în „Zilele Hramului”, „Ziua Crucii” în „Zilele Crucii” și, bucurându-ne de pace, liniște, sănătate și împreună slujire, așteptăm cu căldură pe toți ieșenii dornici să ne treacă pragul în aceste zile, pentru a cinsti, după cuviință, Crucea Domnului – păzitoare a creștinilor.

(Pr. Dr. Bucur Cătălin-Mihai)

Citește despre: