Hramul parohiei Ştefan cel Mare, Protopopiatul Piatra Neamţ

Arhiepiscopia Iaşilor

Hramul parohiei Ştefan cel Mare, Protopopiatul Piatra Neamţ

În parohia „Binecredinciosul Ştefan cel Mare şi Sfânt” din localitatea Ştefan cel Mare, Protopopiatul Piatra Neamţ, judeţul Neamţ s-a oficiat marţi, 2 iulie 2013, Sfânta Liturghie în cinstea Voievodului Moldovei.

La Sfânta Liturghie au participat un număr mare de credincioşi care au mulţumit Bunului Dumnezeu pentru binefacerile primite şi s-au rugat spre pomenirea celor adormiţi întru Domnul. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele Ştefan Zaharia, de la parohia Conţeşti-Girov, Protopopiatul Piatra Neamţ, care a adus în prim plan demnitatea Sfântului Ştefan cel Mare şi calitatea de sfânt al Bisericii Ortodoxe, precum şi necesitatea cinstirii unui sfânt român care devine un model de cinstire a ţării şi a credinţei străbune. „Imaginea Sfântului Ştefan, purtător al ctitoriilor sale şi al sfintei cruci, ne duce cu gândul la Sfântul Împărat Constantin, purtătorul de cruce în biruinţe şi în slujirea regală. La Podul Înalt, Sfântul Ştefan a pornit lupta cu numele lui Dumnezeu pe buze şi cu inima jertfită unei biruinţe în numele crucii. A biruit în numele divinităţii nearogându-şi nici un merit. Strategiile, gândirea militară şi înţelepciunea dobândită din fire şi din sângele oştenilor scurs spre apărea gliei au fost binecuvântate de rugăciune. Întocmai cu Sfântul Împărat Constantin, Ştefan al treilea, Athleta Christi, Ştefan-Vodă domn cel mare, pentru noi Dreptcredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, ne aduce bucurie duhovnicească şi îndemn puternic pentru grija mântuirii sufleteşti. Marele Ştefan, ocrotitor al graniţelor moldave şi de bună seamă al Europei creştine, ni se înfăţişează în icoane cu demnitatea biruitorului care, în numele lui Dumnezeu şi pentru binele ţării, a sfărâmat fără milă pe vrăjmaşi. Să cinstim un asemenea om? Desigur. Să-l cinstim ca pe un mare om de ţară şi atât! Nicidecum, îl cinstim ca sfânt, nu de dragul respectării hotărârii sinodale de canonizare, ci din admiraţia jertfei pentru libertate. O jertfă care îşi pierde sensul astăzi, în acest timp în care nu ne mai luptăm cu duşmanii externi ci cu propria noastră slăbiciune. Epoca lui Ştefan cel Mare a însemnat realizări remarcabile şi în domeniul vieţii economice, Moldova având o politică economică stabilă ce conferea o posibilitate remarcabilă de profit", a spus pr. Ştefan Zaharia.

Lucrări de construcţie la biserica parohială

După Sfânta Liturghie părintele paroh Mihai Cătălin Bucur a mulţumit tuturor împreună rugătorilor şi a prezentat celor prezenţi macheta noii biserici: „Biserica noastră vede lumina zilei cu biruinţa pe care Sfântul Ştefan, prezent astăzi alături de noi în rugăciune, a adus-o Moldovei şi Europei întregi. Deşi am început de puţin timp lucrările, demisolul este finalizat şi cu binecuvântarea lui Dumnezeu şi cu ajutorul frăţiilor voastre vom vedea curând fructul lucrării noastre. Mă bucur că am slujit astăzi într-un sobor care, prin număr, aminteşte de sfinţii apostoli, şi că alături de noi am avut cinstea de a avea oaspeţi de seamă şi de la Iaşi şi de la Bucureşti, cât şi din partea oficialităţilor locale. La acest moment de sărbătoare trebuie să Îi mulţumim mai întâi Bunului Dumnezeu pentru toate, apoi tuturor celor care, prin rugăciune, ne sunt alături şi nu în ultimul rând tuturor celor prezenţi astăzi aici. Avem acum ocazia să vedem fotografia noii biserici şi totodată să vizităm şantierul cu nădejdea şi credinţa că în scurt timp, prin mila Domnului, ne vom veseli de noul nostru locaş de închinare. Sfântul Ştefan cel Mare, Voievodul sufletelor noastre, ne sprijină, şi prin mijlocirea sa ne vom apropia în duh şi în adevăr de Dumnezeu şi de împlinirea aspiraţiilor noastre”. Credincioşii prezenţi au oferit copiilor pachete de hrană şi dulciuri.