Hramul Schitului Vovidenia, din „Poiana liniștii”

Arhiepiscopia Iaşilor

Hramul Schitului Vovidenia, din „Poiana liniștii”

Schitul Vovidenia din Județul Neamț și-a serbat hramul luni, 21 noiembrie, în ziua prăznuirii „Intrării Maicii Domnului în Biserică”.

Sărbătoarea hramului a debutat cu slujba privegherii, duminică seară, la care au participat, pe lângă monahii care alcătuiesc obștea, numeroși credincioși, stareți de mănăstiri și preoți de parohie, apropiați ai Schitului Vovidenia.

A doua zi, luni, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. Biserica a devenit neîncăpătoare, astfel că mulți credincioși au ascultat slujba din curtea bisericii.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Corneliu a explicat semnificațiile sărbătorii „Intrării Maicii Domnului în Biserică” pentru viața duhovnicească și a subliniat rolul Maicii Domnului în viața Bisericii: „Maica Domnului este Maica Vieții, Maica lui Hristos, care acoperă lumea cu rugăciunea ei, cu mijlocirea ei către Mântuitorul și mai ales cu dragostea ei față de toți cei care o cinstesc și o cheamă în ajutor”.

Preasfințitul Corneliu a mai mulțumit Înaltpreasfințitului Teofan pentru binecuvântearea de a sluji la Schitul Vovidenia și l-a felicitat pe părintele egumen, arhimandritul Mihail Daniliuc, pentru înțelepciunea și priceperea cu care păstorește obștea schitului.

La rândul său, părintele Mihail Daniliuc a mulțumit Preasfințitului Corneliu pentru slujba săvârșită, explicând celor prezenți legăturile episcopului Hușilor cu Schitul Vovidenia, care durează din anii studiilor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, dar și cu hramul schitului, „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, sărbătoare cu prilejul căreia Preasfințitul Corneliu a depus voturile monahale, în anul 1997, dar și în care a primit hirotonia întru arhiereu, în anul 1999.

Părintele Mihail Daniliuc a mai mulțumit starețului Mănăstirii Neamț, arhimandritul Benedict Sauciuc, protosinghelului Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, prezent în calitate de delegat al Înaltpreasfințitului Teofan și tuturor credincioșilor care vin, în fiecare duminică și sărbătoare, în „Poiana liniștii”, la Schitul Vovidenia, așa cum spunea Mihail Sadoveanu.

Începuturile vieții monahale la Schitul Vovidenia datează din secolele XV-XVI, fiind strâns legate de dezvoltarea vieții monahale din Mănăstirea Neamț. În prezent, obștea Schitului Vovidenia numără 9 monahi, fiind păstorită, din anul 2005 de arhimandritul Mihail Daniliuc. (N.H.)

Mai multe informații despre Schitul Vovidenia, puteți găsi la adresa schitulvovidenia.ro