Hramul Schitului Vovidenia - Neamț
Și în acest an, Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț, ctitoria episcopului Ioanichie al Romanului, şi-a serbat hramul pe 21 noiembrie. Aflată la începutul Postului Nașterii Domnului, sărbătoarea Intrării în Biserică a Pruncei Maria ne pregătește pentru întâlnirea cu Hristos, Care dorește să Se nască duhovnicește și în suflete noastre.
Programul liturgic al sărbătorii a început de miercuri seară, prin slujba Privegherii – oficiată de un sobor de preoți şi diaconi, conduși de părintele Viorel Laiu, directorul Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, la care au participat mulți pelerini. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Bogdan Frăsilă, inspector în cadrul Sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a evidențiat importanța sărbătorii, dar și multiplele semnificații duhovnicești ale acesteia. Și în acest an, după tradiție, răspunsurile la strană au fost date de corul psaltic al seminarului, condus de părintele profesor Marius Brumă și de mai mulți studenți și absolvenți ai Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” și ai Conservatorului din Iași, conduși de către teologul Ilie Leonte.
A doua zi, dimineața, au fost citite slujba Acatistului și Ceasurile, după care a fost oficiată dumnezeiasca Liturghie de către un sobor de preoți şi diaconi, conduși de Preasfințitul Părinte Calinic, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Din sobor au făcut parte părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, părintele profesor Viorel Laiu, director al Seminarului din apropiere, o parte dintre egumenii celorlalte schituri ale mănăstirii, părinți din obștea schitului și alți preoți invitați. Răspunsurile la strană au fost date de același cor, ca și în seara precedentă.
La sfârșitul slujbei, după ce mulți copii şi credincioși au fost împărtășiți, Preasfințitul Părinte Calinic a rostit un bogat cuvânt de învățătură în care a accentuat istoricul prăznuirii, dar și modul în care această sărbătoare ne ajută în urcușul duhovnicesc către sărbătoarea mare și sfântă a Nașterii Domnului: „La Templu din Ierusalim s-a pregătit Maria, prin lucrarea şi adumbrirea Duhului Sfânt, pentru a deveni Templul Fiului lui Dumnezeu”. După ce a prezentat în rezumat rolul și simbolul Templului de la Ierusalim în viața religioasă a poporului ales, Preasfinția Sa a mai adăugat: „Intrarea Maicii Domnului în Biserică anticipează intrarea noastră în Biserică prin Sfintele Taine; și, de ce nu, definirea noastră ca persoane chemate să fim în permanentă comuniune cu Dumnezeu”. În încheiere, ierarhul a adresat un mântuitor îndemn credincioșilor prezenți: „Să vă faceți din sfinți prieteni! Ei vă vor învăța și vă vor arăta calea spre Cer”.
La final, egumenul schitului, părintele arhimandrit Mihail Daniliuc, a înălțat cuvânt de recunoștință lui Dumnezeu pentru binecuvântarea trăită de obștea schitului, dar și de către pelerinii prezenți, mulțumind Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, că a delegat la hramul schitului pe Preasfințitul Părinte Calinic. De asemenea, a mulțumit și ierarhului prezent, părintelui stareț al Mănăstirii Neamț, celorlalți părinți din sobor, autorităților locale, dar și credincioșilor care, și în acest an, și-au îndreptat pașii către Poiana liniștii, ca să facă parte din alaiul duhovnicesc care a condus-o pe Maria, Prunca, la Templu. Egumenul a făcut referire și la faptul că anul 2019, ce se apropie de epilog, a fost dedicat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române omagierii satului românesc. În acest context, vorbitorul a făcut referire la recenta carte scrisă de către Preasfințitul Părinte Calinic, Satul românesc complementaritate în diversitate, apărută cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan la Editura Doxologia. Având în vedere că zilele trecute a fost și aniversarea Preasfințitului Părinte Calinic, obștea schitului i-a înmânat ierarhului un buchet de flori și o „construcție dulce”, care imită fidel o casă țărănească tradițională, zidită din aluat și multă migală de maestru cofetar Cristina Lupu.
Hramul s-a încheiat cu săvârșirea unui parastas pentru ctitorii așezării monastice, pentru toți egumenii adormiți în Domnul și, în mod special, pentru familia de boieri Gosan – cei care, la finele secolului al XVII-lea, au ctitorit prima biserică a schitului.