„Hristos: sufletul satului meu” în parohiile Buhăieni şi Drăgăneşti

13 Martie 2019 14:09 Arhiepiscopia Iaşilor

În perioada ianuarie - martie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la parohiile „Pogorârea Sfântului Duh” - Buhăieni şi „Naşterea Maicii Domnului” - Drăgăneşti din Protopopiatul 1 Iaşi s-au desfăşurat activităţile din cadrul Concursului naţional catehetic „Hristos: sufletul satului meu”, ediţia 2019.

În contextul Anului omagial 2019 al satului românesc, aproximativ 40 de copii, sub coordonarea preotului paroh Petru Constantinescu, au scris poezii, eseuri, compuneri şi rugăciuni pentru colegi, părinţi şi profesori, au învăţat cântece populare, au făcut icoane şi au creat lucrări cu scopul de a evidenţia tradiţiile, portul şi obiceiurile naţionale ale satului tradiţional românesc.

O atmosferă de sărbătoare a fost trăită de comunitatea parohială în ziua de 9 martie, de prăznuirea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia. Programul zilei a început cu Acatistul Sfinţilor 40 de Mucenci şi a continuat cu Sfânta Liturghie, după care s-a vizionat un film despre pătimirile Sfinţilor 40 de Mucenici. Un moment cu totul deosebit a fost împletirea de „mucenici” (tradiţionalii colăcei specifici acestei sărbători) şi aşezarea acestora în cuptor. Domnul Bulgaru Paul, alături de gospodine din sat, a arătat copiilor etapele realizării aluatului şi împletirii „mucenicilor”, după care copiii, cu multă bucurie, au lucrat şi ei la împletirea ”mucenicilor”.

În timpul şederii „mucenicilor” la cuptor, a urmat conferinţa „Tradiţii din satul românesc de altădată”, susţinută de domnul Emil Baltag, profesor de limba şi literatura română, fiu al satului Buhăieni. În cadrul conferinţei, domnul profesor a amintit despre lucrările câmpului, secerişul grâului, poezii despre bunici, tradiţii cu privire la nunta românească şi, bineînţeles, aspecte din satul românesc de astăzi, sat ce îşi aşteaptă fiii acasă, şi descoperirea valorilor neamului nostru. După acest moment a urmat un concert de muzică populară, susţinut de corul parohiei, precum şi prezentarea lucrărilor din cadrul proiectului „Hristos, sufletul satului meu”.

„Ziua a avut şi un caracter filantropic, prin împărţirea de «mucenici» credincioşilor aflaţi în suferinţă sau a celor în vârstă. Aceştia au primit vizita preotului paroh, care, însoţit de un grup de copii cu suflet mare, a dăruit «mucenici» făcuţi de cei mici la biserică, spre a împlini cuvântul Mântuitorului care ne îndeamnă să trăim postul în rugăciune şi milostenie. Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru că a rânduit să împlinim această lucrare şi Îl rugăm să înmulţească dragostea în sufletele noastre şi să trăim perioada postului meditând la cuvintele Mântuitorului din Sfânta Scriptură citite la slujba de duminică: «Adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă şi nu le fură. Căci unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră» (Matei 6, 20-21)”, a subliniat preotul Petru Constantinescu.

Ultimele din categorie