Icoana Anului omagial 2025: Soborul Sfinților Români
Opera are dimensiunile de 90 x 60 cm și a fost realizată de pictorul bisericesc Costel Olărean, la indicațiile Comisiei de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române.
În contextul proclamării „Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române” şi a „Anului comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”, a fost prezentată icoana Soborului Sfinților Români reprezentativă pentru acest an jubiliar.
Opera are dimensiunile de 90 x 60 cm și a fost realizată de pictorul bisericesc Costel Olărean, la indicațiile Comisiei de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române.
În partea de sus a icoanei este Maica Domnului pe tron cu Pruncul Hristos, cu îngeri în jur reprezentați în slavă și cu Biserica în fundal, ca simbol.
În centrul registrului de jos este pictat Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, înconjurat de cete de sfinți români în ordine ierarhică, după erminia picturii bizantine: sfinți ierarhi, mucenici, cuvioși. Între ei se numără și cei 16 sfinți contemporani canonizați de Biserica Ortodoxă Română în contextul aniversării Centenarului Patriarhal.
În cadrul cuvântului rostit cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a spus: „Acești sfinți au fost canonizați pentru modul lor de a-și păstra credința și demnitatea creștină în fața opresiunii. Biserica îi cinstește pentru că au rezistat cu demnitate persecuțiilor și au mărturisit adevărul lui Hristos, chiar și în condiții de tortură și moarte, oferind astfel exemplu viu de trăire creștină autentică. (...) Moștenirea lor spirituală ne inspiră astăzi să păstrăm credința ortodoxă și să apărăm virtuțile și valorile vieții creștine în fața provocărilor actuale. Acești sfinți mărturisitori sunt icoane vii ale Bisericii noastre, care ne învață că iubirea jertfelnică pentru Hristos este cea mai înaltă chemare a fiecărui creștin”.