Icoana Mântuitorului „care se curăță singură” de la Mănăstirea Celic Dere va fi adusă spre închinare la Parohia Vulpe din Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Icoana Mântuitorului „care se curăță singură” de la Mănăstirea Celic Dere va fi adusă spre închinare la Parohia Vulpe din Iași

    • Icoana Mântuitorului „care se curăţă singură” de la Mănăstirea Celic Dere
      Icoana Mântuitorului „care se curăţă singură” de la Mănăstirea Celic Dere / Foto: Magda Buftea

      Icoana Mântuitorului „care se curăţă singură” de la Mănăstirea Celic Dere / Foto: Magda Buftea

    • Parohia Vulpe din Iași
      Parohia Vulpe din Iași

      Parohia Vulpe din Iași

În perioada 22-26 noiembrie 2023, icoana Mântuitorului „care se curăţă singură” de la Mănăstirea Celic Dere va fi așezată spre închinare credincioșilor din Parohia Vulpe din Iași, cu prilejul cinstirii Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, prăznuită la data de 25 noiembrie. 

Spre sfârșitul acestei luni, cu prilejul praznicului Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, Parohia Vulpe din Iași devine pentru cinci zile gazda icoanei Mântuitorului de la Mănăstirea Celic Dere.

În această perioadă programul liturgic va fi unul special, moment în care se vor citi rugăciuni pentru tineri și studenți, cât și pentru pace și pentru toți cei ce au nevoie de ajutor.

Cei care doresc să se închine la icoana Mântuitorului „care se curăţă singură”, dar și la Moaștele Sfintei Ecaterina, păstrate în sfântul locaș din anul 2010, sunt așteptați începând cu data de 22 noiembrie la biserica Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Vulpe din Iași (strada Sărărie, lângă Centrul Medical Arcadia). 

Scurt istoric al icoanei Mântuitorului de la Mănăstire Celic Dere

Printre odoarele cele mai de preţ ale Mănăstirii Celic Dere se numără o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos ce se curăţă singură. Aceasta a fost iniţial întunecată, încât aproape nu se vedea chipul Mântuitorului, însă acum s-a curăţat singură mai bine de jumătate. 

Monahia Irina Gociu, ghidul mănăstirii povestește: 

În contextul conflictelor ruso-turce de la începutul secolului al XIX-lea, aproximativ în anul 1816, a sosit pe meleagurile acestea un ostaş care avea asupra sa această icoană. Găsind un grup de călugări, a dat icoana unuia dintre ei, zicându-i: Părinte, ţineţi această icoană! Dacă nu veţi trăi până la sfârşit, cei ce vă urmează să păstreze această icoană. Să aveţi mare evlavie, căci prin ea se va săvârşi o mare minune. Această icoană o vedeţi că este neagră, dar până la urmă se va lumina toată, se va curăţa şi ochii Mântuitorului, care-i vedeţi că sunt închişi, se vor deschide.

Astfel, de atunci, icoana se curăţă mereu, fiind mai bine de jumătate luminată.

Vă invităm să accesați următoarele galerii foto:

(Foto) Icoana Mântuitorului „care se curăţă singură” – Mănăstirea Celic Dere

(Foto) Închinare în Biserica Vulpe, ctitoria blănarilor ieșeni

Citește despre: