Icoana Panaghia Soumelá a ajuns la București. Mitropolitul de Veria: „Ne rugăm Maicii Domnului să acopere poporul român cel evlavios și binecredincios”

Arhiepiscopia Bucureştilor

Icoana Panaghia Soumelá a ajuns la București. Mitropolitul de Veria: „Ne rugăm Maicii Domnului să acopere poporul român cel evlavios și binecredincios”

Credincioșii veniți în aceste zile la pelerinajul organizat de Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, au parte de un mare dar. Astăzi, 24 octombrie, a fost adusă spre închinare Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Panaghia Soumelá, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei. 

Bucurie și mai mare pentru pelerinii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor: una dintre cele mai vechi icoane ale Maicii Domnului – Panaghia Soumelá, a fost adusă astăzi spre închinare. În cuvântul rostit la finalul Procesiunii „Calea Sfinţilor”, ierarhul a a mulțumit pentru primirea călduroasă și deosebită pe care i-a făcut-o Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, dar și poporul român. 

Cuvântul integral:

„Feței Tale se vor ruga mai-marii poporului!” (Psalm 44, 14)

Acest verset profetic, care se referă la Cinstita și Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, poate fi rostit și astăzi, de către noi, întrucât cinstitul cler și mulțimile credincioșilor care v-ați adunat aici, având în frunte pe Întâistătătorul vostru, pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, primiți cu dragoste și evlavie icoana istorică și făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Soumelá, icoana Maicii Domnului numită și a refugiaților din Pont, icoană pe care am adus-o acum, în procesiune, cu toată cinstirea cuvenită Ei.

Cunoaștem mulțimea evlaviei și a trăirilor voastre, pe care le aveți către Preasfânta Fecioară Maria și către Icoana ei, cea plină de har, care, potrivit tradiției, a fost zugrăvită mai întâi de Sfântul Evanghelist Luca, cel ce a fost și Doctor.

De aceea, am răspuns cu multă bucurie invitației și rugăminții pe care am primit-o din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de a aduce această Icoană, de la Sfânta Mănăstire „Panaghia Soumelá”, aflată pe culmile muntelui macedonean Vérmion, unde evlavia și dragostea credincioșilor greci veniți din Pont au întemeiat, în urmă cu aproximativ 70 de ani, o nouă casă, sau mănăstire, pentru Cinstita și Făcătoarea de minuni Icoană a Maicii Domnului Soumelá.

De acolo, am adus în orașul dumneavoastră această binecuvântare, pentru a sărbători împreună cu voi pomenirea de peste an a Sfântului vostru Duhovnicesc Ocrotitor, a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, din Basarabi, Făcătorul de minuni.

Vă mulțumim din suflet, Preafericirea Voastră, Preafericite Părinte Patriarh Daniel, pentru invitația respectuoasă și plină de iubire frățească pe care ne-ați adresat-o și pentru dragostea creștinească pe care ne-o purtați, datorită căreia suntem din nou în țara voastră cea primitoare și trăim aceeași emoție pe care o simțim de fiecare dată când venim aici, văzând și astăzi miile de credincioși care s-au adunat, pentru a întâmpina Icoana cea plină de har și făcătoare de minuni a Maicii Domnului Soumelá și pentru a o însoți cu cinstire și prin rugăciune, în timpul acestei procesiuni și în zilele care vor urma, pentru a ne închina ei și a o săruta cu evlavie și a primi, astfel, harul și binecuvântarea ei.

Vă mulțumim încă o dată, din adâncul inimilor noastre, atât smerenia mea, cât și părinții care au venit împreună cu mine, dar și reprezentanții Asociației „Panaghia Soumela”, care însoțesc Sfânta Icoană, pentru primirea călduroasă și deosebită pe care ne-ați făcut-o!

Ne rugăm, cu smerenie, ca harul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și a Icoanei sale „Panaghia Soumelá” cea făcătoare de minuni, să vă întărească pe toți, să vă dea putere și ajutor, să vă binecuvânteze și să acopere întotdeauna, cu Sfântul Ei Acoperământ, pe poporul român cel evlavios și binecredincios!

Icoana Panaghia Soumela a fost așezată spre cinstire în „Baldachinul Sfinților”. Pelerinajul se va încheia duminică, 29 octombrie.

Citește despre: