Icoanele vorbesc despre tragedia Siriei – expoziţie de artă plastică
În ultimii ani, Siria a fost asediată de un război civil cumplit între armata de guvernământ şi facţiuni sectare rebele. Sute de sate şi oraşe au fost rase de pe faţa pământului, iar milioane de oameni au fugit din faţa iadului.
Artistul plastic Essa Neima a încercat să înfăţişeze dezastrul în picturile sale. El este profesor de artă digitală la Universitatea din Columbia şi a vernisat o expoziţie la Dupont Pilgrims Gallery din Washington D.C.
Neima este un expat sirian născut dintr-un tată ortodox şi o mamă catolică. El vorbeşte despre tragedia poporului său: “Au distrus toate bisericile, artă, clădiri, statui. Unele sunt luate şi vândute înafara ţării” spune el.
Pictura sa este de fapt o iconografie de un rafinament aparte în care elementele religioase se împletesc cu expresii subtile ale durerii siriene.
Una dintre picturi, numită “Lacrimile Rahilei” face referire la Cartea Proorocului Ieremia, în care Rahila a refuzat să se mângâie de făgăduinţa Domnului, aceea că toţi copiii ei, adică poporul lui Israel, se vor întoarce în Sion. Este expresia artistică a exilului şi a durerii profunde a unui popor maltratat, mutilat şi distrus de răutatea oamenilor şi de furia maşinilor.
O altă pictură numită “Burden” (Povara) arată pe Maica Domnului înlăcrimată, privind şi simţind durerea oamenilor în timp ce o figură malefică întrezărită din liniile cromatice pândeşte din fundal.
Oraşe mari şi înfloritoare, centre de cultură şi civilizaţie trimilenară precum Alep, Basra, Damasc, Homs, Qusayer au fost distruse, iar comunităţile creştine devenite ţinte ale celor două tabere deopotrivă au fugit în ţările învecinate. Nu există niciun om care să nu aibă rude apropiate ucise în luptele şi bombardamentele atroce din aceste zone.