„Ierarhi și slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române susținători ai Marii Uniri”, cateheză pentru preoții și tinerii din ATOR Piatra Neamț

23 Iunie 2018 16:13 Arhiepiscopia Iaşilor

Săptămâna trecută, la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din 1 Mai - Piatra Neamţ, a avut loc o oră de cateheză, susţinută de părintele Nicolae Nicău,  preşedintele Asociaţiei Tineretului Ortodox Român (ATOR), filiala Piatra Neamţ, având ca temă „Ierarhi şi slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române, susţinători ai Marii Uniri”.

Participanţii acestei activităţi au fost preoţii din Cercul pastoral ”Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Protopopiatul Piatra Neamţ, dar şi tinerii din cadrul asociaţiei ATOR. Această activitate a început cu Paraclisul Maicii Domnului, cântat de tineri, aşa cum obişnuim să începem şi celelalte activităţi desfăşurate la sediul asociaţiei, în fiecare zi de joi.

După binecuvântarea rugăciunii, a început prezentarea temei printr-un filmuleţ istoric, iar mai apoi preotul Nicolae Nicău a adus în faţa celor prezenţi informaţii de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească (24 ianuarie 1859), până la Marea Unire, unirea României cu Ardealul (1 decembrie 1918). Părintele a pus în evidenţă rolul Bisericii Ortodoxe Române, pionul principal de sprijin al poporului în timpul războiului. Acest rol al Bisericii în apărarea şi, implicit, conservarea identităţii naţionale a neamului românesc s-a făcut simţit într-o măsură foarte mare pe plan cultural. Neamul românesc a reuşit să împlinească rolul divin ce i-a fost acordat prin naştere, acela de apărător la hotarul creştinătăţii, tocmai prin intermediul Bisericii Ortodoxe, care a protejat identitatea noastră naţională, a promovat cultura românească şi a ajutat într-un mod incontestabil la formarea unei mentalităţi bazate pe dragoste, onoare, credinţă, demnitate şi curaj în rândul românilor.

În cele din urmă, partea istorică a acestei ore de cateheză a fost urmată de anunţarea evenimentului ce va fi organizat de ATOR Piatra Neamţ în toamna anului acesta, „Tânărul din Petrodava”, ediţia a III-a, ce are tema „Tinerii de astăzi, punte între veacuri de credinţă ortodoxă şi neam românesc”. Subiectul e desprins din tema centrală a anului 2018, aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Orodoxe Române ca „An omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, şi doreşte să evidenţieze necesitatea de a face cunoscută tinerilor - şi nu numai lor - importanţa celebrării zilei de 1 Decembrie 1918 ca zi naţională a României, ziua unităţii şi demnităţii naţionale a românilor, a martirilor neamului românesc care, de-a lungul veacurilor, au luptat pentru înfăptuirea unităţii de neam şi de credinţă, dovedind un curaj mărturisitor extraordinar.

Evenimentul s-a încheiat printr-un spectacol, care a conţinut câteva cântece patriotice, cântate de membrii ATOR. Una dintre concluziile catehezei a arătat că tinerii de astăzi trebuie să fie mărturisitori ai valorilor care ne definesc ca popor creştin: credinţă, ţară, dragoste de neam şi de aproapele, familie, solidaritate, dreptate, adevăr şi toleranţă. A fost un prilej prin care tinerii prezenţi şi-au reîmprospătat cunoştinţele dobândite pe băncile şcolii şi au mai adăugat bagajului lor spiritual anumite pietre de temelie pentru viitorul lor şi al ţării. (Gina Țapu -ATOR Piatra Neamț)

Ultimele din categorie