„Împreună de ziua dezrobirii”, la Școala „Ion Creangă” din Târgu Frumos
Pe 20 februarie a.c. s-au împlinit 165 de ani de la eliberarea din sclavie a romilor din România. Pentru a marca acest lucru, la Școala „Ion Creangă” din localitatea Târgu Frumos s-a desfășurat vineri activitatea „Împreună de ziua dezrobirii”, aflată la cea de-a doua ediție.
S-a format deja o tradiție la Școala „Ion Creangă” din orașul Târgu Frumos de a marca „Ziua Dezrobirii Romilor” - 20 februarie. Activitatea intitulată „Împreună de ziua dezrobirii”, aflată la ediția a II-a, a fost coordonată vinerea trecută de Departamentul Minorități al Sectorului de Misiune din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, reprezentat prin doamna inspector pentru minorități, Doleanu Ana-Maria, și cu Școala „Ion Creangă”, reprezentată de domnul director Daniel Arvinte.
„Discriminarea doare și copiii nu trebuie să cunoască această durere”
Respectându-se toate măsurile sanitare și de protecție specifice acestei perioade dificile, cei 30 de elevii din clasele a VII- și a VIII-a, majoritatea provenind din sânul comunității de romi ursari, s-au putut bucura de cele prezentate. Trebuie să menționăm că Școala „Ion Creangă” este una dintre școlile din țară cu un număr semnificativ de elevi de etnie romă. La activitate au fost invitați scriitoarea de etnie romă Lenuța Neacșu, autoarea celor trei volume intitulate „Trei zile de bunătate”, „Cea mai frumoasă poveste de iubire” și „Baro Manuš”, artista Alexandra Bulancea, profesorul de limba romani Marin Crețu, profesorul de istorie Ana Maria Butnariuc, alături de organizatorii activități - directorul adjunct a școlii, Ana-Maria Ștefan și părintele Alexandru Baciu, referent al Departamentului Minorități.
Evenimentul a parcurs două etape. Prima parte a cuprins o prezentare istorică a subiectului făcută de pr. Alexandru Baciu. În continuare, artista Alexandra Bulancea a interpretat imnul romilor, „Dželém dželém lungóne droméntsa”, cântecul tradițional rom, „Ederlezi” și o doină românească. Partea a doua a fost reprezentată de prelegerea scriitoarei Lenuța Neacșu, care a avut ca scop evidențierea importanței educației în viața elevilor de etnie romă . În atmosfera caldă și vie a povestirilor din viața de șatră a Lenuței Neacșu, elevii au putut învăța că doar credința și educația le poate oferi șansa de a-și construi o viață cu adevărat liberă.
„Povestea de viaţă a doamnei Lenuţa Neacşu a fost o lecţie despre cum să ajungi «Baro Manuś » - «om mare». Elevii noştri i-au sorbit fiecare cuvânt invitatei de astăzi. Tind să cred că întâlnirea a schimbat ceva în sufletul lor, fie că este vorba de o atitudine, de un gând sau de o promisiune pentru viitor. Mulţumim tuturor celor implicaţi în organizare, mulţumim doamnei inspector pentru minorităţi, profesor Ana-Maria Doleanu, şi părintelui Alexandru Baciu care au mijlocit această întâlnire”, a declarat directorul adjunct Ana-Maria Ştefan.
„Istoria recunoaște că timp de jumătate de mileniu romii au fost sclavi , statutul social și juridic al acestora a fost de totală dependență, putând fi vânduți și cumpărați, fără a li se recunoaște vreun drept civil. Robii țigani se aflau pe treapta socială cea mai de jos și erau proprietatea stăpânului care uza de acest drept după bunul său plac: îi punea la muncă, îi vindea, îi lăsa moștenire, îi dădea la schimb, îi bătea sau îi încarcera, fără ca nimeni să se împotrivească sau să considere aceste aspecte o anormalitate. Este necesar să cunoaștem istoria minorităților de lângă noi, să învățăm să apreciem oamenii, să îndreptăm, dacă ne stă în putință, comportamente, atitudini. Elevii au avut astăzi parte de o lecție de viață, spusă frumos, de la suflet la suflet. Discriminarea doare și copiii nu trebuie să cunoască această durere”, a afirmat doamna inspector pentru minorități, Ana Maria Doleanu. (Preot Baciu Alexandru, referent al Departamentului Minorități)