Împrumută-L pe Hristos! Donează pentru consolidarea bisericii din Ghelăiești! | Comunicat de presă

Campanii sociale

Împrumută-L pe Hristos! Donează pentru consolidarea bisericii din Ghelăiești! | Comunicat de presă

    • Împrumută-L pe Hristos! Donează pentru consolidarea bisericii din Ghelăiești!
      Împrumută-L pe Hristos! Donează pentru consolidarea bisericii din Ghelăiești!

      Împrumută-L pe Hristos! Donează pentru consolidarea bisericii din Ghelăiești!

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de mir” din Ghelăiești, județul Neamț, are nevoie de noi, de ctitori noi! Construită la finalul anilor 1800, aceasta poartă cu sine slăbiciunea trecerii vremii. Lemnul este mâncat de timp, cărămizile fisurate, pereții crăpați din lipsa unei fundații rezistente, iar picturile sunt afectate de apa infiltrată prin vechiul acoperiș. Orice formă de ajutor, rugăciuni, donații, materiale de construcții sau forță de muncă poate salva lăcașul de cult. Costurile se ridică la suma de 45.000 euro, iar donațiile se pot face online, prin fiideajutor.ro, Platforma Faptelor Bune a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. 

Ctitori noi ai unei ctitorii vechi

Biserica din satul nemțean Ghelăieşti a fost construită ȋntre anii 1872-1890, ctitorii fiind o familie de răzeşi pe nume Gheorghe şi Ecaterina Stihi. Oameni credincioși, aceștia au dorit să lase moștenire comunității un loc de închinare, astfel că în anul 1872 ȋncep construcţia bisericii pe cheltuiala lor, dar din cauza dificultăţilor financiare nu reuşesc să o termine. Urmaşii lor o vor termina şi ȋnzestra abia în anul 1890.

Construită ȋn stil românesc, ȋn formă de corabie, cu un singur turn, biserica este zidită din piatră şi cărămidă, fiind acoperită iniţial cu şindrilă. Pardoseala bisericii este din ciment, iar ȋn altar este acoperită cu scândură. Ȋn interior, biserica adăpostește elemente de o valoare culturală deosebită. Picturile sunt realizate în stil neobizantin de priceputul pictor Ioan Antoniu. Catapeteasma este realizată din lemn de tei, cu elemente gotice, şi este marcată de tușe aurii alături de culori vii, atrăgătoare, ȋntre care predomină culoarea verde. De-a lungul anilor, biserica a fost reparată în mai multe rânduri prin eforturilor credincioșilor, în special după cutremurul puternic din 1977 care a provocat daune semnificative.

În ultimii trei ani, parohia a pornit la un drum marcat de emoții și provocări, prin demararea lucrărilor de refacere și consolidare a acoperișului, a clopotniței și a crucii mari de pe biserică, finalizarea casei de prăznuire și a centrului „Sfântul Iosif cel Milostiv”, ajungându-se în prezent la amenajarea și consolidarea pereților interiori și a fundației bisericii. Apa abundentă din pânza freatică a făcut ca terenul să devină unul mlăștinos, astfel că pentru a stabiliza lăcașul sunt primordiale lucrările de drenare a acesteia. 

Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor. (Matei 18, 20)

Biserica din Ghelăiești, sau Biserica celor 78 de oameni, așa cum ne place nouă să o numim, adună în jurul ei doar 27 familii. O comunitate mică, însă formată din oameni calzi, primitori, plăcuți și care știu să se organizeze și să vină în jurul cerințelor bisericii, aceasta fiind și singura instituție din sat, de altfel. Aici își trăiesc întreg parcursul vieții, bucuriile, lacrimile și nădejdile, la fel ca bunii și străbunii lor în cinstea cărora luptă să păstreze și pentru generațiile următoare această zestre sfântă.

Oricine ajută Biserica îl ajută pe Hristos. Oricine îl împrumută pe Hristos atunci când dăruiește pentru casa Sa, iar Hristos nu rămâne niciodată dator.

În jurul acestei minunate promisiuni se construiește discursul părintelui Daniel Dumitru Onofrei, paroh în satul Ghelăiești din anul 2019: „Când am ajuns la Ghelăiești și am văzut biserica dărăpănată, cu crucea care stătea să cadă efectiv, a fost ca un strigăt de ajutor. Comunitatea noastră este, însă, mult prea mică pentru a putea derula singură lucrări de amploare. Liantul principal, materialul de construcție care dă tărie și stabilitate bisericii noastre sunt sufletele credincioșilor, gândurile de bine ale celor care ni se vor alătura, dorința dumneavoastră de a face ceva din dragoste pentru Dumnezeu. De aceea, vă invităm și vă rugăm să fiți ctitori noi ai unei ctitorii vechi, să fiți aproape de Hristos, să împrumutați pe Hristos, iar faptele voastre, orice bănuț oferit și orice rugăciune pe care o înălțați pentru noi, pentru refacerea bisericii noastre, să vă fie răsplătită înmiit, atât pe pământ, cât, mai ales, la Judecata lui Hristos. Amin!”

Costul lucrărilor de amenajare și consolidare a pereților interiori și a fundației bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Ghelăiești ajunge la 45.000 euroDonațiile se pot face prin platforma donorbox sau direct pe fiideajutor.ro, prin PayPal sau prin transfer bancar. Cei care au posibilitatea să doneze materiale de construcții sau să să ofere o mână de ajutor sunt rugați să ne contacteze la numărul de telefon 0746.936.969 (pr. Cosmin Brînză).

Devino ctitor nou al unei ctitorii vechi!  
 

RON: RO27 BACX 0000 0030 1057 8064

EUR: RO70 BACX 0000 0030 1057 8066

USD: RO43 BACX 0000 0030 1057 8067

Banca: UniCredit Iași

Titular cont: Arhiepiscopia Iașilor

Detalii: CONSOLIDARE BISERICĂ GHELĂIEȘTI

Cod SWIFT: BACXROBU BICT: BACXROBUXXX

* Inițiativa este inclusă în Proiectul „Mica Bucurie a Zilei” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei ce își propune susținerea proiectelor din parohiile aflate în județele Iași, Neamț și Botoșani. Astfel, printr-o contribuție mică putem genera un impact mare în comunitățile aflate în nevoie.

fiideajutor.ro este platforma care deschide uși către proiectele de suflet ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei menite să aducă Binele în inimile celor aflați în nevoie.

Citeşte mai multe despre proiectele caritabile ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pe www.fiideajutor.ro. Urmăreşte-ne activitatea pe Facebook Fiideajutor.ro, pe Instagram fiideajutor.ro şi nu ezita să ne scrii pentru mai multe informații.

***

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați:

Iasmina Naiță

Specialist Relații Publice

0765.897.842

iasmina.naita@mmb.ro