Înaltpreasfinţitul Teofan a săvârșit slujba Vecerniei în Penitenciarul Botoșani
Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pe lângă faptul că este o sărbătoare cu adânci implicații în viața credincioșilor, mulți dintre ei aflându-se sub ocrotirea acestora, purtându-le numele, reprezintă și un moment sărbătoresc pentru sistemul penitenciar din România care îi are, de asemenea, ca ocrotitori pe aceștia, sfinți care nu de puține ori au fost și ei închiși în temniță.
Cu acest prilej, sămbătă seara, începând cu orele 18:00, Înaltpreasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia în Penitenciarul Botoșani. Înainte de începerea slujbei Vecerniei, Înaltpreasfinţitul Teofan a rostit o rugăciune de binecuvântare pentru reparațiile ce au fost realizate la capela cu hramul „Toți Sfinții” din incinta penitenciarului după care a mers în celulele persoanelor private de libertate pentru a le împărtăși câteva daruri și gânduri și pentru a le binecuvânta. Spre bucuria Înaltpreasfinției Sale, a observat că în multe dintre celulele vizitate, cei ce locuiesc vremelnic aici, aveau chiar și candele în care ardeau uleiul jertfei lor înaintea icoanei Maicii Domnului și a Sfintei Parascheva.
După terminarea slujbei, comandantul Cuzic Victor, directorul Penitenciarului Botoșani a ținut să precizeze faptul că această zi reprezintă un moment istoric pentru instituția pe care o conduce, fiind pentru prima dată când Mitropolitul Moldovei și Bucovinei vizitează această instituție, mulțumind Înaltpresfințitului Teofan pentru binecuvântarea de a permite ca racla cu moaștele mai multor sfinți din Catedrala Mitropolitană din Iași să fie așezată timp de trei zile în capela din penitenciar.
A urmat apoi un cuvânt al părintelui Florin Smarandi, preot slujitor la Capela „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Târgu Ocna, coordonatoul preoților din sistemul penitenciar din România. Prezent la Botoșani cu ocazia zilelor „Porțile deschise” la Penitenciarul Botoșani pentru cercul misionar al preoților din sistemul penitenciar, i-a îndemant pe cei care lucrează în acest sistem ca pe lângă faptul de a-și face datoria de sub lege, să aibă mai mult gândul că sunt sub legea lui Dumnezeu, rugându-i să-și facă datoria cu gândul la Dumnezeu. De asemenea a mai precizând faptul că cea mai mare împlinire a unui astfel de funcționar nu poate fi alta decât aceea de a întoarce un suflet la Dumnezeu. Părintele a vorbit și despre faptul că adevărata libertate este cea lăuntrică dar și despre faptul că cel ce a dobândit această libertate nu poate fi îngenuchiat de nimeni și că abia atunci ești cu adevărat viu și poți să-L mărturisești oriunde pe Hristos. Părintele Florin Smarandi și-a încheiat cuvântul mărturisind faptul că întoarcerea la Domnul este o chestiune de o clipă și că din momentul acestei întoarceri poți deveni un adevărat apostol.
Părintele Marcu Florin, slujitorul acestei capele, a vorbit la rândul său despre faptul că toți cei care se vor elibera cândva din acest sistem au nevoie de ajutorul nostru pentru a redeveni ceea ce au fost și pentru a se așeza în bună rânduială, evidențiind faptul că dacă noi le vom pune pe frunte un stigmat, atunci și ei, la rândul lor, îl vor simți și îl vor trăi ca atare.
În final, Înaltpresfințitul Teofan a așezat în inimile celor prezenți două cuvinte ale Mântuitorului Hristos adresate celor doi apostoli prăznuiți în această zi: cuvântul adresat Sfântului Apostol Pavel pe drumul Damascului, „Saule, Saule! Pentru ce mă prigonești?” și cuvântul adresat Sfântului Petru după slăvita Sa Înviere din morți: „Petre, Mă iubești tu pe Mine?”, sublinind faptul că ori că suntem în închisoarea cea din afară, ori că suntem în închisoarea cea de dinlăuntru, orice păcat pe care-l săvârșim este o persecuție a noastră față de Dumnezeu dar și un rău pe care ni-l facem nouă înșine. Înaltpressfinția Sa i-a îndemnat pe fiecare din cei prezenți ca în fiecare seară, înainte de a merge la somn, să-și pună întrebarea: „Eu astăzi L-am iubit sau L-am prigonit pe Domnul Hristos?” iar persoanelor private de libertate le-a adresat rugămintea de a nu-și pierde nădejdea și de a menține, pe cât posibil, legătua cu familia de acasă, același îndemn adresându-l și celor aflați în libertate, de a-i vizita pe cunoscuții care se află în penitenciar. În finalul cuvântării a vorbit despre surprizele pe care le vom avea la Judecată, adresându-ne nouă, tuturor, rugămintea de a nu-i considera pe cei aflați în penitenciar mai răi decât noi, după care a împărțit Litie persoanelor private de libertate care au participat la slujbă.
În duminica Tuturor Sfinților porțile penitenciarului vor fi deschise pentru cei din exterior, prilej cu care se va săvârși și Sfânta Liturghie, slujbă la care vor participa mai mulți preoți din sistemul penitenciar.