Inaugurarea drumului israelian către Mănăstirea Sf Gheorghe, lângă Ierihon
Conform Agenției Reuters, Biserica grec-Ortodoxă din Ierusalim se confruntă cu critici din partea palestinienilor, la adresa participării sale la inaugurarea unui drum israelian.
Conform Agenției Reuters, Biserica grec-Ortodoxă din Ierusalim se confruntă cu critici din partea palestinienilor, la adresa participării sale la inaugurarea unui drum israelian, care facilitează accesul intr-o mănăstire veche din Cisiordania.
Autoritatea Palestiniană s-a declarat "surprinsă" de decizia Bisericii de a participa la deschiderea drumului construit de Israel pentru ușurarea accesului in Mânăstirea Sf. Gheorghe de lângă Ierihon.
Mânăstirea din secolul al cincilea se află într-o parte a Cisiordaniei, aflată sub controlul civil și de securitate complet al Israelului, care a ocupat teritoriul din 1967 – războiul Orientului Mijlociu.
Autoritatea Palestiniană, care exercită limitat o auto-guvernare peste aproximativ 40% din teritoriu, a cerut Israelului permisiunea de a construi drumul de acces, dar nu i-a fost acordată, relatează pentru aceeași agenție Ghassan Khatib.
Drumul a fost deschis marți, 30 noiembrie 2010, în prezența directorului general al Ministerului Turismului Israelian și a Arhiepiscopului Aristarchos, al Patriarhiei grec-Ortodoxe din Ierusalim.
Costul lucrării a ajuns la 2 milioane sicli, aproximativ 500.000 dolari, potrivit unui comunicat al Ministerul Turismului.
Primul-ministru palestinian, Salam Fayyad, într-o declarație, "și-a exprimat nedumerirea cu privire la participarea unui reprezentant al Patriarhiei grec-Ortodoxe".
Khatib a spus: "Credem că părți terțe, cum ar fi Biserica grec-Ortodoxă nu ar trebui să ia parte la astfel de activități, deoarece acest lucru va lăsa o impresie înșelatoare față de situație".
"Israelul, în general, ne împiedică să construim, sau distruge ceea ce am construit deja".
Un astfel de caz a fost și distrugerea unui drum palestinian construit săptămâna trecută în West Bank, a mai spus el. Acesta a fost construit fără permisiunea Israelului pe un teren care intră sub controlul său deplin, conform cu acordurile interimare de pace.
Vorbind despre deschidere, Arhiepiscopul Aristarchos a declarat pentru Reuters că drumul spre Mânăstirea Sf. Gheorghe a fost realizat în beneficiul atât al pelerinilor cât și al Țării Sfinte. El a refuzat sa comenteze cu privire la criticile PA de miercuri.
Ministerul Israelian de Turism, într-o declarație, a spus că "în ultimii trei ani, accesul a fost extrem de dificil din cauza eroziunii cauzate de apa din viituri și prejudiciilor cauzate de un cutremur redus".
Lucrarea a fost efectuată "ca răspuns la cererile comunităților creștine din întreaga lume, de a se îmbunătății accesul pelerinilor și turiștilor la sit", a adăugat acesta.
Israelul numește Cisiordania după numele biblic, "Iudeea și Samaria". Palestinienii vor ca teritoriul să devină parte a statului independent, alături Israelului.