Început de an școlar în amintirea Patriarhului Teoctist

16 Septembrie 2022 12:24 Arhiepiscopia Iaşilor

Acum mai bine de 100 de ani, Patriarhul Teoctist Arapașu a pășit pe porțile școlii natale, din satul Tocileni unde a copilărit până la vârsta de 14 ani. Amintirile și dragostea de locul unde a crescut se simt și astăzi în moștenirea lăsată urmașilor.

„Cum aș putea să nu-mi arunc privirile minții la tulpina obârșiei mele trupești, din preajma Botoșanilor, la parinții mei țărani săraci și neștiutori de carte… Amintirea lor duioasă, cu podoabe sufletești ce nu ofilesc niciodată, cu truda lor jertfelnică de a crește fără nici o vătămare copiii, singura lor zestre și unicul scop al vieții lor grele, va rămâne pururea vie. Palmele și picioarele lor bătătorite… lumina vieții mi-au fost și de aceea nu voi înceta cu buzele inimii să le sărut mâinile pururea… cu aceeași căldură filială ca și atunci când plecam sau veneam de pe drumul școlii sau al seminarului.” (Patriarhul Teoctist, la întronizarea sa ca Episcop al Aradului, 1962)

În amintirea Patriarhului Teoctist, copiii din satele Victoria și Tocileni din Comuna Stăuceni, Protopopiatul Botoșani, s-au bucurat de rechizite și produse de igienă în valoare de 10.000 lei, primite prin Fondul Mitropoliei Moldovei. Acesta a fost înființat la inițiativa Înalpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în anul 2015.

Activitatea s-a desfășurat marți, 13 septembrie 2022, copiii așteptând bucuroși pachetele primite în curtea bisericilor parohiale, în cinstea tânărului Toader Arăpașu care a plecat pe calea credinței din pitoreasca zonă a Stăucenilor.

Copiii au primit rechizite și produse de igienă cu scopul de a le ușura lor și părinților lor începutul de an școlar. Prin sprijinul acordat copiilor dorim ca aceștia să crească credincioși, iubiti și iubitori de aproapele lor.

Cu ajutorul preoților Marin-Octavian Poduț din Parohia Tocileni și Andrei-Vasile Costin din Parohia Victoria-Stăuceni, au beneficiat de daruri 60 de copiii. (Eliseea Vărvăruc, asistent social)

Ultimele din categorie