Început de an şcolar la instituţiile de învăţământ ortodoxe din Iaşi

Arhiepiscopia Iaşilor

Început de an şcolar la instituţiile de învăţământ ortodoxe din Iaşi

Zi plină de bucurie, dar şi de emoţii, pentru cei mai mici dintre şcolarii şi preşcolarii care au păşit, ieri, pentru prima dată, pragul Grădiniţei „Buna Vestire“ sau al Şcolii „Varlaam Mitropolitul“, dar şi pentru cei mai proaspeţi elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi. „Nădăjduim ca acest an să fie unul binecuvântat, să fie un an de ancorare reală, autentică în tradiţia Bisericii noastre şi în tradiţia de excelenţă europeană“, a fost mesajul transmis elevilor, părinţilor şi ostenitorilor din cele trei instituţii de învăţământ ortodoxe ieşene de Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan.

Însoţiţi de părinţi, bunici, fraţi şi surori, elevii instituţiilor de învăţământ ortodoxe din Iaşi şi-au cunoscut educatorii, învăţătorii sau profesorii, s-au întâlnit ori s-au reîntâlnit cu foştii colegi şi au participat la festivităţile care au marcat deschiderea noului an şcolar la cele trei instituţii de învăţământ. „Atât copiilor, cât şi părinţilor şi cadrelor didactice le-am transmis, cu ocazia începerii anului şcolar, binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La cei mai mici fraţi ai noştri, de la Grădiniţa «Buna Vestire», am săvârşit o slujbă de binecuvântare, dar şi de inaugurare a unei aripi noi a grădiniţei. Am mers, apoi, la Şcoala «Varlaam Mitropolitul», unde am binecuvântat începuturile unei noi clase întâi, am avut fericirea să întâlnim copii şi părinţi bucuroşi şi sperăm ca bucuria lor să fie la fel de mare, dacă nu înnoită şi înmulţită, la sfârşitul anului şcolar. Acelaşi mesaj de binecuvântare l-am transmis şi elevilor, corpului profesoral şi celorlalţi ostenitori ai Seminarului Teologic «Sf. Vasile cel Mare» din Iaşi. Nădăjduim ca acest an să fie unul binecuvântat, să fie un an de ancorare reală, autentică în tradiţia Bisericii noastre, dar şi în tradiţia de excelenţă europeană şi sperăm să reuşim să îngemănăm frumos, într-un mod binecuvântat, aceste două gânduri ale noastre, pentru ca toate în slava lui Dumnezeu să se facă“, a fost mesajul transmis din partea Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit de către protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor, elevilor, preşcolarilor, părinţilor şi ostenitorilor din cele trei instituţii de învăţământ ortodoxe ieşene.

O grădiniţă „de poveste“

După oficierea slujbei de Te Deum şi a primirii binecuvântării, cei aproximativ 90 de copii înscrişi la Grădiniţa „Buna Vestire“ au început anul şcolar într-un sediu reamenajat şi redecorat, după ce, peste vară, o echipă de voluntari ai Clubului Impact Naţional au lucrat intens pentru a finaliza pictura care îi poartă pe cei mici într-un univers de poveste, plin de viaţă şi de culoare. „După ce, în primii cinci ani de funcţionare, Grădiniţa «Buna Vestire» şi-a desfăşurat activităţile în două sedii, am decis să reunim întreaga activitate în spaţiul din strada Costache Negri nr 42. Cele şase grupe de copii sunt acum găzduite în sălile spaţioase şi luminoase ale grădiniţei recent extinse pe întreg etajul întâi al clădirii «Diaconia»“, ne-a spus doamna Cristina Gheorghe, director al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul“, care coordonează activitatea şcolii cu acelaşi nume şi a Grădiniţei „Buna Vestire“.

Pentru anul şcolar care a început, doamna Cristina Gheorghe a mai precizat că Fundaţia „Varlaam Mitropolitul“ va continua şi va extinde  programele de formare destinate părinţilor, astfel că, la finalul lunii noiembrie, va avea loc a doua ediţie a Conferinţei „Ai copil. Învaţă să fii părinte!“, care s-a bucurat de o primire călduroasă în rândul publicului ieşean.

Pod de flori, pentru cei mai mici elevi ai Şcolii „Varlaam Mitropolitul“

Şcoala „Varlaam Mitropolitul“ şi-a primit, ieri, cea de-a doua generaţie de clasa întâi, mulţi dintre noii elevi provenind de la Grădiniţa „Buna Vestire“. „Am fost foarte mulţumiţi de condiţiile oferite de grădiniţa Mitropoliei, astfel că decizia de a ne înscrie fetiţa la Şcoala «Varlaam» a venit firesc. Evident, înainte de a face acest pas am fost invitaţi la discuţii cu reprezentanţii şcolii şi ne-au plăcut atât dotările pe care le-am regăsit aici, cât şi modul în care este gândit actul educativ, printr-o abordare care integrează mintea, spiritul şi dezvoltarea personală, nerezumându-se doar la simpla acumulare de cunoştinţe“, spune Cătălin Popa, tatăl unei proaspete eleve a Şcolii „Varlaam Mitropolitul“. „Şi fetiţa noastră a fost la Grădiniţa «Buna Vestire», unde s-a simţit foarte bine, aşa că am decis ca ea să urmeze acum şi cursurile Şcolii «Varlaam». Este o fetiţă mai timidă şi acesta a şi fost unul dintre motivele pentru care am dorit ca ea să se integreze într-o unitate de învăţământ creştină. Atmosfera şi metodele de lucru cu cei mici sunt altfel aici, iar fetiţa noastră, încă o dată o spun, se simte foarte bine în acest mediu“, a explicat o altă mămică, Cătălina Fădur.

La intrarea în curtea şcolii, elevii au fost întâmpinaţi de maica Siluana şi maicile de la Centrul de Formare şi Consiliere „Sfinţii Arhangheli“ din Iaşi, care au o colaborare foarte bună cu şcoala şi grădiniţa Mitropoliei. După slujba de binecuvântare, oficiată de protos. Hrisostom Rădăşanu şi pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de clerici, cei mai mici elevi ai Şcolii „Varlaam Mitropolitul“ au avut parte de o surpriză oferită de colegii din clasa a doua, care s-au străduit să-i facă să lase emoţiile deoparte încă din prima zi, primindu-i în sălile de clasă cu un pod de flori. „Noi ne-am propus să deschidem o clasă pe an, iar acest an şcolar îl începem cu o clasă întâi formată din 17 elevi şi o clasă a doua care are 15 elevi. Numărul maxim pe fiecare clasă este de 20 de elevi, astfel că părinţii interesaţi îşi pot încă înscrie sau, după caz, transfera copiii pe locurile libere“, a precizat Cristina Gheorghe, directorul Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul“.

„Ne dorim un an bun şi binecuvântat de Dumnezeu“

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi a început anul şcolar cu 270 de elevi şi eleve la cele două secţii: Teologie şi Patrimoniu Cultural. După oficierea Sfintei Liturghii, elevii, părinţii şi rudele, alături de profesori, au luat parte şi la slujba de Te Deum oficiată în capela seminarului. „Am început anul şcolar cu rugăciune, pentru că aşa se cuvine ca o şcoală teologică să aibă drept priorităţi rugăciunea şi viaţa duhovnicească, iar toate celelalte faţete ale demersului nostru educaţional se conturează în jurul acestor idei. Ne dorim un an bun şi binecuvântat de Dumnezeu“, a spus pr. prof. Dragoş Bahrim, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“. Emoţiile simţite de proaspeţii elevi ai seminarului au fost împărtăşite şi de părinţi, mulţi dintre ei veniţi de la sute de kilometri depărtare pentru a le fi alături în prima zi de şcoală. „Mă bucur că băiatul meu a ales acest drum. Este singurul nostru copil, a fost decizia lui, iar noi i-am respectat-o. L-am sfătuit să fie muncitor şi să înveţe, să fie ascultător şi să se comporte frumos cu ceilalţi, pentru că de acum înainte începe pentru el o altfel de viaţă, în care nu mai este la părinţi, ci într-un grup mare de colegi“, spune Costică Mocanu, tatăl unui „boboc“ al Seminarului Teologic Ortodox din Iaşi.