A început Școala de vară la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani

Arhiepiscopia Iaşilor

A început Școala de vară la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani

Şcoala de vară „Gândul bun și rugăciunea vindecă trupul și sufletul”, inițiat de Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani, a început joi, 11 iulie. Aproximativ 200 de copii vor experimenta timp de câteva săptămâni activități din mai multe domenii: dezvoltare personală, limbi străine, artă, jocuri, cateheză, muzică și sport.

Vacanţa de vară este o perioadă lungă de repaus  pentru toţi copiii. Cei mai mulţi dintre ei, dacă nu chiar majoritatea, nu-şi pot permite, însă, să-şi petreacă vacanţa mare altundeva decât acasă. Întrebând copiii, vom descoperi că, deşi se bucură că a venit vacanţa, îşi doresc totuşi să fie împreună cu ceilalți copii, să relaționeze, să aibă un îndrumător adult pentru jocurile şi activităţile lor, care să vină cu propuneri, să le susţină ideile lor şi să le dea o formă. După perioada de odihnă de la începutul vacanţei, copiii devin dornici de activităţi organizate. Ideea organizării „Şcolii de vară”, a fost şi este una excepţională în acest sens. Această activitate fiind îmbrățișată de copii și în anii precedenți.

Organizatorii proiectului „Gândul bun și rugăciunea vindecă trupul și sufletul” propun diferite ateliere care să-i apropie pe copii de inimoșii dascăli, de rugăciune, de morala creştină, de învăţăturile Sfintei noastre Biserici și să îi aducă mai aproape de aproapele fiecăruia.

Coordonatorii proiectului sunt părintele protopop Petru Fercal, prof. Olguța Șchiopu de la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, și Elena Șoptea de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani.

Partenerii la realizarea acestui proiect sunt Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al judeţului Botoşani, Poliția Locală Botoșani, Muzeul Județean Botoșani, Centrul Militar Județean Botoșani, Spitalul de Pneumoftiziologie Botoşani , Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani și Protopopiatul Botoșani.

Perioada de desfășurare: 11 iulie - 14 august 2024

Orarul activităților: Zilnic (luni-vineri), orele 10:00 – 12:00 – activități, sâmbătă, ora 12:00 – Muzică psaltică, sâmbătă și duminică, orele 9:00 – 11:00 – participarea activă în strană la Sfânta Liturghie.

S-au înscris aproximativ 200 copii, cu vârste între 5 și 12 ani, care vor fi împărțiți pe cinci grupe de vârstă. 

În orarul activităților s-au înscris aproximativ 50 de cadre didactice, care vor acoperi prin rotație această perioadă. De asemenea sunt înscriși și 70 de voluntari, elevi cu vârste între 14 și 19 ani, care vor ajuta la buna desfășurare a activităților.

Activitățile se vor desfășura în biserică, în sălile din Așezământul social-filantropic și în curtea bisericii.

Joi, 11 iulie, curtea lăcașului de cult a fost arhiplină, la startul Școlii de vară fiind prezenți copii alături de părinți sau bunici, care au poposit de pe holurile școlii în curtea și în pridvorul bisericii, pentru a continua educația, de această dată prin metode non-formale, în atmosfera dragostei de Dumnezeu, pentru o experiență care le aduce zâmbetul și bucuria zilelor de vacanță.

Și cum tot lucrul pe care îl face omul trebuie început cu rugăciunea, părintele protopop Petru Fercal s-a rugat împreună cu părinții, copilașii și profesorii voluntari, după care inspectorul școlar pentru învățământul primar la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, prof. Olguța Șchiopu, a adresat copiilor îndemnul la bucurie și la cunoaștere și i-a invitat pe toți să îi răsplătească cu aplauze pe dascălii care fac ca acest proiect să își atingă scopul, participând ca voluntari.

Citește despre: