Inedit: Curs festiv online pentru absolvenți, la Sibiu

Educaţie

Inedit: Curs festiv online pentru absolvenți, la Sibiu

    • Inedit: Curs festiv online pentru absolvenți, la Sibiu
      Foto: tribuna.ro

      Foto: tribuna.ro

Cum finalul anului școlar pentru absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a nu a însemnat anul acesta festivitățile obișnuite pentru generații de copii, elevii din Sibiu au avut parte de un curs festiv... online. Alexandru Dumbravă, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Sibiu, i-a invitat pe părintele Constantin Necula și pe poetul Radu Vancu să le susțină un curs festiv elevilor.

Cei trei profesori au vorbit despre curajul copiilor, despre felul în care au trecut prin această pandemie, despre lecțiile „predate” de elevi profesorilor și despre însemnătatea examenelor.

„Pentru că în mod normal acest film nu s-ar fi întâmplat, ci ar fi avut loc adevărate explozii de bucurie în diferite localități, în diferite contexte, în diferite săli și școli, am crezut că este de cuviință să marcăm cumva momentul absolvirii voastre, al încheierii unui parcurs educațional și, de ce nu, al începerii următorului ciclu”, a spus Alexandru Dumbravă. El a mai vorbit și despre campania prin care comunitatea a susținut copiii care nu dispuneau de calculatoare și de internet și modul exemplar în care oamenii s-au mobilizat pentru a da o mână de ajutor.

Prodecanul Facultății de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, conf. univ. dr. Constantin Necula, le-a vorbit absolvenților despre faptul că perioada pe care am traversat-o a fost ea în sine un examen dificil pe care tinerii deja l-au dat, despre însemnătatea școlii în devenirea unui tânăr, despre rolul pe care aceasta îl joacă, dar și despre faptul că nu școala este totul, ci esențiale sunt și verticalitatea și legăturile cu valorile școlii.

„De fapt examenele pe care le veți da au avut loc deja, ați fost online timp de trei luni de zile într-un examen asupra maturității voastre și asupra maturității școlii din care faceți parte. S-ar putea școala să fi pierdut, dar voi nu. Ați câștigat cu fiecare prezență online și cu fiecare prietenie pe care ați exprimat-o acolo. Știu că v-ați pregătit pentru Bacalaureat, nu e un Bau-Bau așa de mare precum pare. [...] Am convingerea fermă că nu doar vă veți descurca – m-am săturat de generații de oameni care se descurcă – ci veți ști ce aveți de făcut pentru a rămâne verticali și fundamental legați de valorile școlii noastre. Gândul nostru al amândurora a fost de a vă vorbi despre rezistență prin cultură, în ce mod ceea ce am învățat noi în liceu ne-a ajutat să fim pe mai departe ceea ce suntem acum. Eu datorez, și recunosc asta, școlii generale și liceului, la fel de mult cât facultății și fiecărei zile care a urmat din pregătirea mea de profesor și de preot”, a spus părintele Constantin Necula.

Profesorul sibian a vorbit și despre primele sale experiențe legate de școală, în locurile natale din Brașov.

„Asta învățam noi, să scriem și să gândim de mână, adică încet și cu tandrețe pentru gândire. Cred că până astăzi . Eu sunt născut în Brașov, într-o zonă unde există prima școală românească, lângă Biserica „Sfântul Nicolae” și țin minte și acum: tata și-a făcut un obicei de a mă duce duminica – nu știam eu că e după Liturghie, pe atunci – mai mult eram cu mintea la fotbal și la teatru, dar în fiecare duminică, la începutul școlii, până într-a zecea cred că mergeam să mă așez în banca primei școli românești ca să îmi aducă aminte tăticul de unde a plecat prima școală”, a mai spus Constantin Necula.

Poetul Radu Vancu, conf. univ. dr. în cadrul Facultății de Litere și Arte, a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a vorbit despre transformarea pe care omul a imprimat-o mediului virtual, ecranelor digitale considerate mult timp medii reci sau chiar ostile și care în situația pandemiei au reușit să preia parte din căldura pe care oamenii care le-au imprimat-o.

„Ultimele trei luni în care am fost aproape permanent conectați prin ecrane unii cu ceilalți au fost mai degrabă un examen pe care generația noastră l-a dat în fața voastră [n.r. a elevilor], de fapt. Voi oricum trăiați într-o lume de ecrane, pe care noi o percepeam cumva negativ, peiorativ, ca pe un fel de inamic al nostru, încercam să vă ținem departe de ecranele respective, ni se părea că afectează cumva dezvoltarea, puterea de învățare, ceea ce încercam să facem din voi. [...] Noi suntem formați în Galaxia Guttenberg, în galaxia cărții, a paginii de hârtie, pe care literele tiparului care a democratizat cultura formează silogisme, formează demonstrații, formează o gândire de tip textual, creierele noastre produc texte. Voi faceți parte din ceea ce am putea numi Galaxia Zuckerberg [...]”.

Click aici pentru a vedea înregistrarea integrală!

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: