Instalarea unui nou preot în Parohia Buda, Protopopiatul Botoșani

15 Octombrie 2019 18:07 Constantin Ciofu Arhiepiscopia Iaşilor

În Parohia Buda-Coșula, Protopopiatul Botoșani, a avut loc duminică, 13 octombrie 2019, instalarea în funcţia de paroh a părintelui Radu-Mihail Poleucă.

Evenimentul s-a desfăşurat în biserica cu hramurile „Sfinții Arhangheli” și „Sfântul Gherasim de la Iordan”, după oficierea Sfintei Liturghii. Delegatul părintelui Lucian Leonte, protopop de Botoşani, a fost părintele misionar protopopesc Petru Fercal. După înmânarea deciziei de numire preotului paroh, părintele Petru a vorbit despre rolul preotului în parohie şi despre responsabilitatea lui de a se supune ierarhului locului, părintelui protopop și tuturor autorităților bisericești superioare: „Preotul trebuie să aibă o bună colaborare cu autorităţile locale, cu Școala și alte instituții. De asemenea, trebuie să oficieze cu responsabilitate Sfânta Liturghie, Sfintele Taine și ierurgiile bisericești și să fie sensibil la toate problemele enoriașilor, dar şi să desfășoare activități culturale și de misiune în parohie”.

Preotul Radu-Mihail Poleucă a mulțumit Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru încrederea acordată, Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Eparhiei Iaşilor, pentru implicarea directă în ridicarea bisericii din parohie, şi tuturor celor de faţă. „Enoriașii l-au primit cu bucurie și dragoste pe preotul paroh, i-au oferit flori și i-au promis că vor fi alături de activitățile parohiei. Evenimentul s-a bucurat de participarea primarului comunei Coșula, Mircia Acatrinei, şi de cea a enoriașilor Parohiei «Sfântul Ioan Botezătorul» din municipiul Botoșani”, a relatat preotul Petru Fercal.

A urmat slujba Parastasului pentru părintele Iulian Sauciuc, care a păstorit Parohia Buda între 2004 şi 2019 (luna aprilie). Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani. La final, toți cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească pregătită de cele două parohii înfrățite, timp în care Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” a susținut un program de cântări patriotice și cântări închinate Anului omagial al satului românesc.

Parohia Buda este alcătuită din aproximativ 60 de familii ortodoxe, majoritatea vârstnici, mulţi dintre tineri fiind plecați în străinătate.

De la același autor

Ultimele din categorie