Instructaj despre folosirea unui defibrilator public, la Centrul Eparhial Iaşi

9 August 2022 19:41 Arhiepiscopia Iaşilor

Marți, 9 august, în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iaşi, a avut loc un instructaj referitor la utilizarea unui defibrilator public în cazul unei urgențe medicale cauzate de declanșarea unui stop cardio-respirator la o persoană.

Întâlnirea a fost determinată de amplasarea unui astfel de dispozitiv medical electronic în curtea Catedralei Mitropolitane. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi (ISUJ Iaşi), doi paramedici, col. Viorel Buta și plt. Robert Cadar, împreună cu lt. Georgică Onofreiasa, au transmis cunoștințele necesare utilizării în condiții optime a acestui dispozitiv medical persoanelor care asigură permanenţa în perimetrul Ansamblului Mitropolitan (agenți de pază și personal monahal), lor alăturându-li-se peste 50 de persoane care au dorit să aprofundeze aceste cunoştinţe.

Totodată, reprezentanţii ISUJ Iaşi au transmis informații utile referitoare la modul de evacuare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă şi acordarea primului ajutor.

S-a subliniat faptul că educaţia pentru sănătate este o preocupare constantă a oamenilor, primul ajutor acordat uneori chiar de către persoane fără o specialitate reprezintând o metodă eficientă de salvare a vieţii în situaţii neprevăzute (accidente, traumatisme, stop cardio-respirator, comă etc.). Cel care acordă primul ajutor dispune de doar 3-4 minute pentru a efectua cu succes resuscitarea. După acest mic interval de timp se consideră că hipoxia cerebrală (lipsa de oxigen la nivelul creierului) duce la leziuni cerebrale care vor transforma bolnavul, eventual salvat, într-o fiinţă pur vegetativă.

Reguli generale de comportare în cazul dezastrelor (incendii, accidente, cutremure de pământ, inundaţii, etc.):

- păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică pentru a putea acţiona eficient în favoarea dumneavoastră şi a celor din jurul dumneavoastră;

- este important să aveţi pregătit din timp un stoc de provizii (apă, alimente, medicamente) pentru a supravieţui câteva zile;

- la îndemână trebuie să se afle şi trusa de prim-ajutor (faşă, compresă sterilă, alcool, apă oxigenată etc);

- nu produceţi scântei, nu aprindeţi lumânări, chibrituri, alte surse de foc deschis dacă simţiţi miros de gaze sau de produse petroliere;

- nu atingeţi conductorii electrici sau alte instalaţii electrice avariate;

- dacă este necesară părăsirea locuinţei în caz de dezastre (evacuare), luaţi actele de identitate, o sursă de iluminat (lanternă), un aparat de radio cu baterii, telefonul mobil, câteva provizii de apă, alimente, medicamente;

- acordaţi ajutor răniţilor, bătrânilor, copiilor şi anunţaţi echipele de prim-ajutor pentru a interveni;

- anunţaţi telefonic autorităţilor locale evenimente cum ar fi incendii, inundaţii, accidente, alunecări de teren, prăbuşiri etc.

- Intraţi pe Platforma Naţională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă "FII pregătit", consultă ghidurile şi află cum să reacţionezi în diferite situaţii de urgenţă.

Activitatea de marți de la Catedrala Mitropolitană a avut la bază „Protocolul de prevenire” încheiat între Arhiepiscopia Iașilor și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iaşi, fiind prezenți la eveniment reprezentanţi ai ISUJ Iaşi, coordonatorul activităţii din partea Centrului Eparhial fiind preotul Marius Burghelea, directorul departamentului S.S.M./P.S.I.-S.U./G.D.P.R.

Ultimele din categorie