Întâlnire de suflet în Protopopiatul Pașcani

11 Iunie 2019 08:44 Arhiepiscopia Iaşilor

Luni dimineața, la biserica „Sf. Dumitru” din parohia Conțești, protopopiatul Pașcani, a avut loc  o întâlnire lunară a  preoților din  cercul 4 misionar.

Această activitate  organizată prin Sectorul de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor,cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, respectă hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a declarat anul 2019 An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română.  

La eveniment au fost invitați  părintele inspector eparhial Dumitru Boboc, fiu al satului, părintele protoiereu Pavel Postolachi, lucrători ai protopopiatului, cadre didactice, elevi și credincioși  din parohie.

După rugăciune părintele paroh Petrică Novac a adus un omagiu înaintașului său, vrednicul de pomenire preot Ioan Paliciuc, cel care a slujit cu devotament între anii 1945-1991 aici la Conțești.  Licențiat în Teologie la Facultatea din Cernăuți, unde a urmat și studii de Drept, părintele Ioan a fost hirotonit pe seama Catedralei din Cernăuți. În vara anului 1940,  asemenea multor mii și mii de români, părintele Ioan și doamna preoteasă Maria au fost nevoiți să fugă cu ce au apucat din fața ostașilor sovietici care au ocupat Bucovina de Nord.  Refugiindu-se în România au trăit 5 ani de bejenie fiind trimiși în diferite localități din Muntenia, Oltenia și mai apoi Moldova. Stabilindu-se la Conțești, părintele a slujit peste 35 de ani în bisericuța modestă din lemn.  Fire harnică, a luptat cu perseverență zeci de ani și, după un îndelungat efort a obținut aprobările necesare pentru a construi, împreună cu bunii credincioși ai satului, o frumoasă biserică în plin regim comunist.

Impresionat până la lacrimi, pr. Petrică a istorisit cu câtă dragoste a fost primit, în 1991, ca preot nou al satului Conțești, de către părintele octogenar  Ioan Paliciuc, și cât ajutor a primit de la dânsul și în anii care au urmat. Dând dovada de respect, dragoste frățească, înțelepciune și dăruire jertfelnică față de aproapele, părintele Ioan a câștigat respectul și aprecierea sinceră a tuturor celor ce l-au cunoscut. A fost om al lui Dumnezeu și  nu doar ctitor de biserică.

Părintele inspector, ca fiu al satului, părintele protopop și alți vorbitori, ca cei care l-au cunoscut și l-au apreciat, și-au amintit pe rând evocînd personalitatea părintelui Ioan care a trecut la Domnul după o slujire de peste 60 de ani. Toți cei prezenți l-au socotit un adevărat model demn de urmat de noi toți cei mai tineri.

Apoi vorbitorii au prezentat pe rând nume și au apreciat  multe fapte demne de urmat ale înaintaților lor învățători sau profesori. Pentru toți cei amintiți, preoții participanți au înălțat rugăciuni înaintea lui Dumnezeu ca sufletele lor să aibă odihnă veșnică.

(Pr. Dan Turcu, Pr. Petru Ursache)

Citește alte articole despre: cerc mkisionar

Ultimele din categorie