Întâlnire a echipei Departamentului Misiune pentru Tineret cu preoții responsabili din Arhiepiscopia Iașilor

27 Noiembrie 2019 17:21 Arhiepiscopia Iaşilor

Marți, 26 noiembrie 2019, s-a desfășurat la Castelul Sturdza de la Miclăușeni întâlnirea anuală  a echipei Departamentului Misiune pentru Tineret cu cei 13 preoți responsabili de tineret din protopopiatele Arhiepiscopiei Iașilor.

Începând cu anul 2018, în cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor au fost numiți 13 preoți voluntari care îndeplinesc funcția de responsabili cu activitățile de tineret în cadrul protopopiatelor.

Pe parcursul anului 2019, preoții responsabili de tineret au ajutat preoții care doresc să facă activități cu tinerii în parohiile lor, punându-le la dispoziție modele de bună practică în lucrarea misionară cu tinerii, tipuri de activități adresate tinerilor, au gestionat sau coordonat la nivel de protopopiat o serie de activități precum concursul de cunoaștere a Noului Testament, campionatul de fotbal, înscrierile pentru ITOM 2019 sau pentru întâlnirile tinerilor din protopopiate, Tabăra Nemțișor sau pelerinajul pedestru „Pe urmele Sfinților Nemțeni”. Acestea au presupus multe ore de voluntariat, efort și dăruire. Deși voluntari, cei 13 preoți sunt membri ai Departamentului Misiune pentru Tineret și încearcă împreună cu această echipa să descopere căi de apropiere și adâncire a tinerilor în Biserică și să creeze cadrul ca tinerii din Arhiepiscopia Iașilor să își pună darurile în valoare nu în altă parte, ci în Biserică.

Scopul întâlnirii a fost acela de a analiza activitățile desfășurate în anul 2019, punctele tari și punctele slabe ale acestora, propunând în același timp și alte metode de lucru, precum și un calendar de activități pe anul 2020. A investi capital financiar, timp sau efort în tinerii care, de foarte multe ori, sunt schimbători și nestatornici poate părea, la prima vedere, o investiție nepotrivită. Dar la sfârșitul fiecărui an de activitate, atunci când vin spre noi tineri care ne spun că și-au schimbat viața în bine participând la activitățile pe care le-am organizat ne dăm seama că investiția noastră minimă a meritat. E principalul motiv pentru care ne propunem, cu ajutorul lui Dumnezeu, să rămânem împreună pentru tineri!

67 de tabere în satele Arhiepiscopiei Iașilor în anul 2019

Reamintim că Departamentul Misiune pentru Tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză al Arhiepiscopiei Iașilor are ca scop sprijinirea preoților în lucrarea de îmbisericire a tinerilor, pentru cunoașterea, trăirea și mărturisirea credinței ortodoxe. În anul 2015, în Arhiepiscopia Iașilor a fost realizată o strategie de lucru cu tinerii pe termen lung ce își propune formarea unei generații de tineri mădulare vii în Trupul lui Hristos. În anul 2019, Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor a organizat peste 20 de proiecte diverse adresate tinerilor, dar și 67 de tabere în sate, 13 întâlniri în protopopiate cu participarea a peste 1400 de tineri, 17 seminarii de formare în sate având 235 beneficiari, 20 de Sfinte Liturghii misionare, o Întâlnire a Tinerilor Ortodocși din Moldova, un concurs de cunoaștere a Noului Testament la care au participart 287 de tineri, un campionat de fotbal, un pelerinaj pedestru și un proiect de burse educaționale. O componentă a activității noastre o reprezintă și oferirea de sprijin în activitățile celor 27 de filliale ATOR și a ASCOR Iași, dar și oferirea de servicii de formare sau suport eparhiilor sufragane din Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Patriarhia Română, cu scopul inmulțirii lucrării misionare cu tinerii. 2019 rămâne un an în care peste 550 de voluntari au fost formați și implicați în proiectele noastre, fapt care ne-a permis să intrăm în legătură și să oferim activități unui număr de peste 10.000 de tineri din Arhiepiscopia Iașilor. (Gabriela Pipirig, coordonator Departament Misiune pentru Tineret)

Ultimele din categorie