Întâlnirea anuală a Tinerilor din Protopopiatele Iași I, Iași II și Iași III 2024
Cu binecuvântarea Înaltpreafințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor în colaborare cu Protopopiatele Iași I, Iași II și Iași III a organizat sâmbătă, 15 iunie, „Întâlnirea Anuală a Tinerilor din Iași”. Astfel, peste 400 de tineri din Iași, dar și din localitățile din împrejurimi s-au adunat la sfat pentru a dezbate tema „Eliberarea de patimi - începutul adevăratei bucurii”.
Fiecare întâlnire de acest fel are câteva elemente care îi dau consistență. Mai întâi, în zorii zilei participarea la Sfânta Liturghie, apoi o conferință ce tratează tema propusă, urmată de dialoguri și dezbateri în grupuri de câte 20 de tineri și sesiunea de concluzii.
Slujba a fost oficiată de părinții protopopi, misionarii protopopești, responsabilii de tineret și părinții moderatori, sub protia părintelui Arhim. Nicodim Petre, Consilierul Sectorului de Misiune. Tinerii au oferit răspunsurile la strană și cu binecuvântarea duhovnicului s-au împărtășit cu Sfintele Taine.
Conferința tematică a fost susținută de Arhim. Nicodim Petre la Palas, în sălile Vivaldi și Chopin. Părintele a tratat tema propusă, accentuând bucuria pe care o trăiește tânărul ce se eliberează de dependențe:
Cuvântul grecesc patimă înseamnă suferință. Eliberarea de patimi este o artă. Are nevoie de hotărâre, de curaj, de smerenie pentru a recunoaște boala sufletească și a cere ajutorul. Păcatul are un caracter accidental, patima este o obișnuință care pune stăpânire pe om. Patima aduce frică, neliniște, confuzie, slăbiciune. Patima, oricare ar fi ea, îl epuizează pe om, îi ia puterea, îl slăbănogește. Pătimașul își predă voința duhului rău care pune stăpânire pe el. O voință străină ajunge să îl conducă din afară. Pătimașul trăiește prin simțuri, adică prin partea cea mai superficială a ființei umane. Sufletul omului este însetat de infinit. Pătimașul încearcă să-și potolească setea de infinit a sufletului, care este spiritual, cu lucruri materiale, ceea ce este imposibil. Singur, Dumnezeu Cel fără de sfârșit, poate aduce împlinire desăvârșită omului însetat de viață veșnică. Alcoolul, țigările, drogurile și altele sunt capcane care trebuie evitate cu înțelepciune pentru a trăi miracolul vieții în libertate și în înțelegere.
După cuvântul de început și dialogul cu invitatul, tinerii ajutați de moderator au încercat să identifice tentațiile care-i pândesc și să conștientizeze necesitatea cunoașterii mecanismelor prin care lucrează patimile pentru a-l îngenunchia pe om, dar și puterea rugăciunii, a spovedaniei și a Sfintei Împărtășanii. Sesiunile de lucru au fost găzduite de Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.
(Elena Strahotin, Voluntar al Departamentului Misiune pentru Tineret)