Întâlnirea anuală a tinerilor din Protopopiatul Târgul Neamț: Bucurie și speranță în Sfânta Liturghie

24 Mai 2019 14:19 Arhiepiscopia Iaşilor

Sâmbătă, 18 mai 2019 a avut loc cea de a treia ediție a Întâlnirii anuale a tinerilor din Protopopiatul Târgu Neamț. Evenimentul a fost organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Părinte Teofan, de către Departamentului de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor și de Protopopiatul Târgu Neamț. Întâlnirea face parte dintr-un proiect mai amplu privind lucrarea cu tinerii, proiect ce include toate protoieriile din Arhiepiscopia Iașilor. 

La eveniment au participat 135 de tineri, cu vârsta între 14 și 25 de ani, de la 55 de parohii din Protopopiatul Târgu Neamț. Activitățile au fost coordonate de către părintele responsabil de tineret din protopopiat, sprijinit de o echipă de paisprezece moderatori, tineri voluntari ai Sectorului de Misiune și de slujitorii din zonă. Și în acest an, gazdă primitoare a fost Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

Ziua a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată în biserica „Sfântului Ioan Iacob de la Neamț”, de către un sobor de preoți condus de părintele protoiereu Neculai Axentioi. Din slujitori au mai făcut parte părintele director Viorel Laiu, părintele Ioan Puiu din partea Departamentului de Misiune, părintele Gheorghe Marian Filip - misionar protopopesc, părintele Dumitru Pintilie responsabil de activitățile cu tinerii. Răspunsurile la strană au fost date de către tinerii participanți. La finalul slujbei, părintele protopop a rostit un cuvânt de bun venit celor prezenți, îndemnând pe tineri să valorifice ziua și să pătrundă cât mai adânc în tainele Sfintei Liturghii.

În sala de festivități a seminarului, părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune, a susținut conferința cu titlul „Sfânta Liturghie - izvorul vieții”. Părintele Nicodim a realizat în cuvinte un tablou succint al rânduielii Sfintei Liturghii, zăbovind uneori asupra unor momente mai importante, asupra unor rugăciuni și gesturi liturgice, pe care, pentru a le înțelege în profunzime, avem nevoie de călăuză și de tâlcuitor, în conformitate cu tradiția Bisericii Ortodoxe.

Răspunzând întrebărilor adresate de tineri, părintele a răspuns că cel mai de preț dar adus de creștin la Sfânta Liturghie este însăși prezența lui în Sfânta Biserică, implicarea lui la slujbă: „Pe noi înșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm!”. Pentru a înțelege Dumnezeiasca Liturghie este nevoie să ne implicăm în Sfânta Liturghie.

Tema a fost dezbătută ulterior în cele două sesiuni pe grupe de vârstă, fiecare grupă de tinerii fiind coordonată de doi moderatori, un tânăr voluntar și un preot. Deși destul de familiarizați cu slujba Sfintei Liturghii, prin participarea cât mai deasă, de la ora de religie sau de la cateheza din biserică, participanții s-au arătat plăcut impresionați în momentul în care ei înșiși au descoperit, în materialele distribuite la grupe, dar și în dialogul cu colegii lor și cu moderatorii, puterea Sfintei Liturghii, simbolismul și tâlcuirea ei.

La finalul zilei, cele 7 grupe de tineri împreună cu moderatorii lor s-au reîntâlnit în plen pentru sesiunea de concluzii și încheiere. Depășind emoțiile firești, tinerii, invitați să spună o impresie asupra evenimentului la care au participat, au folosit cuvinte precum bucurie, speranță, prietenie, credință, biserică, Sfânta Liturghie, împărtășire mai deasă.

„Izvorul vieții este Sfânta Liturghie!”

Răspunzând la întrebarea: De ce se săvârșește atât de des Sf. Liturghie?, unul dintre preoții prezenți a răspuns: „pentru că Sfânta Liturghie este izvorul Vieții! Izvorul curge mereu, iar cine este însetat merge să se adape la izvor. Hristos se jertfește mereu și cheamă pe cei însetați să se împărtășească oricând, dar nu oricum. Din fericire, noi mergem destul de des la acest izvor sfânt al Liturghiei, dar din păcate, ne adăpăm prea puțin din el, adică ne împărtășim prea rar!”.

În încheiere organizatorii au mulțumit celor care au făcut posibilă desfășurarea întâlnirii. „Voi ați reprezentat la această întâlnire pe preoții voștri din parohia din care veniți. Sunteți niște adevărați ambasadori. Să duceți părinților voștri duhovnicești de acasă bucuria pe care ați trăit-o aici. Să spuneți tuturor că Biserica îi iubește pe tineri, că Hristos îi iubește pe tineri. Tinerii sunt parte din Biserică - Trupul lui Hristos. Când un tânăr suferă, Hristos plânge, Biserica Însăși suferă. Dacă ne-a plăcut ceea ce s-a vorbit și ceea ce s-a întâmplat azi la Neamț, să spuneți și celorlalți, ca speranța și bucuria trăită de voi aici să fie împărtășită și altora, ca o lumină sfântă de înviere”. (Pr. Dumitru Pintilie, Responsabil de activitățile cu tinerii din Protopopiatul Târgu Neamț)

Ultimele din categorie