Întâlnirea anuală a tinerilor ortodocși din Protopopiatul Hârlău: „Fiii Bahloviei” - ediția a IV-a
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, pe 18 iunie 2019, în jur de sută douăzeci de tineri s-au adunat la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Maxut, județul Iași, pentru a participa la cea de-a IV a ediție a Întâlnirii anuale a tinerilor ortodocși din Protopopiatul Hârlău „Fiii Bahloviei”. Activitatea a fost organizată de Asociația „Tineretul Ortodox Român” - filiala Hârlău (ATOR Hârlău), în colaborare cu Departamentul de Tineret al Arhiepiscipiei Iașilor și Protopopiatul Hârlău.
Tema întâlnirii o fost una deosebit de importantă, și anume „Sfânta Liturghie - izvorul vieții veșnice”, tinerii participanții fiind încântați de toate cele învățate, atât la conferință, cât și la sesiunile de lucru pe echipe. Cel care le-a vorbit tinerilor participanți la întâlnire a fost părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilier al Sectorului de misiune din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor. Părintele a pus la inima ascultătorilor cuvinte pline de înțelepciune privind importanța Sfintei Liturghii în viața creștinului doritor de mântuire, de viață veșnică. Tinerii au aflat că este nevoie de o permanentă „stare de prezență” pentru a scăpa de superficialitate și de împărtășire responsabilă cu Hristos Euharistic, medicamentul nemuririi, pentru dobândirea adevăratei fericiri și vindecarea de moarte veșnică. În cadrul sesiunilor moderate de câte un preot și un tânăr, participanții au descoperit care sunt momentele importante ale Sfintei Liturghii și semnificațiile acestora, precum: acoperirea Darurilor pe Sfânta Masă - Înfășurarea Trupului Domnului în giulgiu; cădelnița și cădirea - simbolizează omenitatea Mântuitorului, focul simbolizează Dumnezeirea, iar fumul mireasma Duhului Sfânt; citirea Apostolului - predica Apostolilor în întreaga lume; Proscomidiarul - ieslea în care S-a născut Mântuitorul, Sfântul Disc - Golgota sau locul răstignirii ș.a. Sfântul Simeon al Tesalonicului afirma că „Dumnezeiasca Liturghie este o lucrare sfântă pentru pregătirea Preasfântului Trup și Sânge a lui Hristos, ca să fie dat spre împărtășire tuturor credincioșilor. Acesta este întreg scopul și rostul Liturghiei: împărtășirea credincioșilor”.
„Mă bucur că aceste întâlniri sunt organizate cu scopul apropierii tinerilor de Biserică, de Cuvântul lui Dumnezeu și de asemenea pentru încurajarea dialogului și cunoașterii dintre tineri. Întâlnirea cu cei 120 de tineri din parohiile protopopiatului Hîrlău reprezintă cel mai sincer mod prin care tinerii din această zonă își afirmă apartenența la viața Bisericii. Într-un moment în care societatea noastră este manipulată și încurajată spre relații efemere și superficialitate, este bine ca tinerii să știe că nu sunt singuri în această luptă. Astfel, întalnirea de azi este o dovadă că tinerii au nevoie să fie îndrumați de Cuvântul lui Dumnezeu. Având ca tema principală «Sfânta Liturghie - izvorul vieții veșnice», misiunea voluntarilor și a părinților a fost aceea de a ne convinge că deși trăim o formă de laicizare a vieții de rugăciune, chiar și în cultul bisericii, Sfânta Liturghie trebuie privită ca o sursă de viață, nu simplă prezență fizică” ne-a declarat Tărnăuceanu Iustina Maria, participantă la întâlnire.
În final a avut loc o sesiune de concluzii în care tinerii și-au exprimat gândurile cu care au plecat de la întâlnire și ce și-ar dori să schimbe în viața lor după această experință. Și-au luat rămas bun unii de la alții, plecând spre parohiile lor îmbogățiți cu mai multe cunoștințe importante, dar și cu mai multă convingere de a fi prezenți în dialog și a se uni cu Hristos, în Dumnezeiasca Liturghie. (pr. Petru Ceobanu- misionar protopopesc și responsabil de tineret la Protopopiatul Hârlău)