Întâlnirea cercului misionar „Sfântul Apostol Iacob, fratele Domnului”

17 August 2022 09:10 Arhiepiscopia Iaşilor

În ziua de pomenire a Sfinților Martiri Brâncoveni, 16 august 2022, la biserica parohiei din satul Sinești, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a avut loc întâlnirea cercului misionar numărul 9, „Sfântul Apostol Iacob, fratele Domnului”.

Întâlnirea a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, la finalul căreia au fost pomeniți ctitorii sfintei biserici și preoții care au slujit la altarul acesteia, așa cum se obișnuiește la ctitoriile voievodale sau mitropolitane, după hramul acestora.

Biserica din Sinești este una din ctitoriile vrednicului Mitropolit al Moldovei Veniamin Costachi (1968 – 1846), cel despre care s-a afirmat că a pus în „albiile limbii române învățământul românesc”. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în sobor, la ea participând toți preoții din cercul misionar, care s-au bucurat că au putut sluji împreună și că s-au învrednicit să se împărtășească cu Trupul și Sângele Mântuitorului.

Părintele Viorel Ciutănău, de la Parohia Vama – Popești, a susținut un frumos referat intitulat „Cinstirea ctitorilor – rugăciuni și pomeniri”, care a condus la întrebări și discuții constructive între preoții participanți.

După susținerea referatului și discuțiile ce au urmat, părintele paroh Bogus Gheorghe, gazdă a cercului, a pregătit o agapă alături de comunitatea parohială, din care au gustat preoții din cerc și credincioșii prezenți.

La plecare, preoții și-au exprimat mulțumirea pentru felul în care a fost organizată întâlnirea, l-au felicitat pe părintele conferențiar pentru calitatea referatului și și-au arătat încântarea pentru răspunsurile la întrebările adresate. (Pr. Irimia Petru-Ionuț)

Ultimele din categorie