„Întâlnirea Tinerilor de pe Valea Muntelui Ceahlău”

Arhiepiscopia Iaşilor

„Întâlnirea Tinerilor de pe Valea Muntelui Ceahlău”

În luna martie 2016 a avut loc la Protopopiatul Ceahlău - Neamț ședința prezidată de Înaltpreasfințitul Teofan Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în care au fost prezentate viziunea Arhiepiscopiei Iașilor cu privire la Pastorația tinerilor - formarea unei generații duhovnicești de tineri, mădulare vii în Trupul lui Hristos și, totodată, misiunea Departamentului de Misiune pentru Tineret, adică sprijinirea preoților în lucrarea de îmbisericire a tinerilor. Plecând de la invitația Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan de a intensifica activitățile cu tinerii, în perioada 1-3 iulie 2016 s-a organizat la Durău Întâlnirea Tinerilor de pe Valea Muntelui Ceahlău, ce a fost organizată de Protopopiatul Ceahlău, în colaborare cu Departamentul de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor.

 

127 de tineri cu vârste cuprinse  între 14 și 23 de ani s-au bucurat de trei zile de dialog, rugăciune, mișcare în aer liber la umbra Muntelui. Tema întâlnirii a fost „Timpul vieții noastre - dar al lui Dumnezeu și început al Veșniciei”. Organizatorii și-au dorit să creeze cadrul necesar pentru ca tinerii din Protopopiatul Ceahlău să se cunoască, să petreacă un timp de calitate împreună și, nu în cele din urmă, să se apropie cu sufletul de cuvioșii trăitori în sihăstria Muntelui Ceahlău. Totodată, această întâlnire a avut ca scop și pregătirea tinerilor din această zonă pentru participarea și implicarea în organizarea Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși de la Iași, din perioada 1-4 septembrie 2017.
La finalul primei zile, după sesiunea de cunoaștere și după cină, tinerii au vizionat și au discutat în plen filmul „In time”, un film care trimite cu gândul la faptul că timpul înseamnă viață. Sâmbătă, 2 iulie 2016, în a doua zi de tabără, după trezirea în zori și exercițiile de înviorare, a urmat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită de un sobor de 5 preoți, în frunte cu părintele consilier protos. Nicodim Petre și cu părintele protopop al Protopopiatului Ceahlău, Ionel Cuțuhan. În cuvântul de învățătură adresat tinerilor, părintele Nicodim a menționat câteva aspecte din viața de copil a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, a cărui prăznuire am săvârșit-o în ziua de 2 iulie. Astfel, am aflat despre moartea la Reuseni, lângă Suceava, a lui Bogdan al II-lea, tatăl voievodului pe când Sfântul Ștefan avea vârsta de 12-13 ani. Am aflat despre pribegia lui la Cetatea Huniadelor și apoi în Țara Românească, suferință și nesiguranță trăită la o vârstă fragedă. Sfântul Voievod, ajuns la tron în jurul vârstei de 18 ani, va domni 47 de ani, 2 luni și trei săptămâni. Ștefan primește apelativul de „Mare” în primul rând deoarece în timpul domniei a reușit să-i țină departe prin mijloace diplomatice sau cu puterea armelor pe cei ce și-au dorit să cucerească Moldova: turci, poloni, unguri și tătari. Sfântul Ștefan a fost „Mare” pentru numărul mare de biserici construite. Putna, Voronețul, Războienii, Pătrăuții, sunt doar câteva din multele ctitorii ștefaniene. În timpul său s-au dezvoltat mult și artele: ceramica, caligrafia, pictura, muzica, broderia, arhitectura. Unul dintre sfătuitorii marelui Voievod a fost și Sfântul Daniil Sihastrul, patronul spiritual al Centrului Social-Cultural de la Durău, în care tinerii și-au desfășurat activitatea.
După micul dejun, părintele protos. Nicodim Petre a susținut conferința cu tema „Timpul vieți noastre - dar al lui Dumnezeu și început al Veșniciei”, în cadrul căreia s-a argumentat valoarea timpului și s-au prezentat modalități de câștigare a lui. Intervalul de mișcare al oamenilor este între „la început a făcut Dumnezeu cerul și pământul” momentul începerii timpului și Judecata universală sau finală, moment al încheierii timpului și de final al istoriei. Unul dintre tinerii participanți a întrebat: „Ce ne puteți spune părinte despre Apocalipsă, despre sfârșitul pământului? Cum să ne pregătim pentru acest sfârșit?” Răspunsul părintelui a fost: „Vă pot vorbi despre un început, despre începutul vieții noastre în Împărăția lui Dumnezeu. Perspectiva vieții noastre este una optimistă. Viața noastră este o așteptare întru nădejdea Învierii, și nu a morții”. 

Cei ce stau la Sfânta Liturghie ies din timp
„Ce facem cu acest mare dar dumnezeiesc - timpul -  cum obținem maximul din el?”, a fost o altă întrebare. Părintele a îndemnat tinerii, pentru a câștiga timpul, să facă lucrurile la timp. A insistat pe respectarea unui program de viață, și mai ales pe mergerea la somn la ora potrivită, adică, niciodată mai târziu de 22.30. Este gravă pierderea timpului, căci timpul nu se mai întoarce niciodată, dar Dumnezeu ne-a mai dăruit (o dată cu venirea Fiului Său și apoi cu Pogorârea Sfântului Duh) și modalitatea vindecării timpului pierdut. Timpul risipit fără rânduială este mare păcat dar poate fi recuperat prin pocăință: „Folosind bine prezentul, putem recupera un trecut păcătos sau petrecut în lene, și, prin aceasta, pregătim un viitor frumos și binecuvântat”. Părintele Nicodim a amintit de basmul românesc „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, care ne arată că o bună folosire a timpului este aceea prin care dobândim tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte, adică viața veșnică. Darul timpului premerge darului nemuririi. Fără promisiunea nemuririi, la ce folos să ne naștem?
Învățătura creștină ne învață că acest dar se dobândește în Biserică. Doar aici, cu cât ne apropiem mai mult de Dumnezeu, cu atât întinerim mai mult și în final ne naștem pentru nemurire. Timpul folosit pentru a aduce slavă lui Dumnezeu în tot ceea ce facem este un timp vindecător, este un timp ce ne vindecă de moarte. Făt-Frumos, tânăr fiind, a folosit tinerețea pentru înveșnicirea sa. Nu s-a mulțumit cu puțin. A vrut lucrul cel mai de preț, asemenea tânărului bogat, care se interesa și el ce să facă pentru a avea viață veșnică.  Așa cum Făt-Frumos din basm a transformat timpul în nemurire, și sfinții, în realitatea istorică, au transformat  timpul vieții lor în Veșnicie.  Biserica este pridvorul Raiului, iar când intrăm în timpul „Liturghiei” pregustăm deja timpul lui Dumnezeu, spunea părintele Nicodim. Bine este să continui să trăiesc liturgic, adică să conștientizez faptul că orice activitate cotidiană a mea poate face parte din liturghia vieții mele - ca o continuare a Dumnezeieștii Liturghii. „Preotul tămâiază în biserică de la dreapta la stânga,  invers mersului acelor ceasornicului”, remarca părintele, arătând prin aceasta că cei ce stau la Sfânta Liturghie ies din timp.
Ne-a întrebat părintele: ardem pentru ceva, facem lucrurile cu pasiune, cu bucurie cu entuziasm, sau trăim și atât? Când lucrezi cu pasiune, când înveți fiind purtat de curiozitatea cea bună, când te bucuri să creezi lucruri frumoase și de folos, viața devine sărbătoare. Părintele a insistat pe folosirea timpului de dimineață. Cel mai bine se învață dimineața, atunci putem asimila bine și pătrunde cu mintea mult mai bine. Am fost îndemnați să stăm aproape de Biserică. Biserica îi asumă pe tineri nu numai pentru viața aceasta, ci și pentru Veșnicie.
În cea de-a treia zi, duminică, după Sfânta Liturghie, și după micul dejun, a urmat o sesiune de evaluare, în care tinerii au fost solicitați să își organizeze programul de vacanță la nivelul parohiei, identificând câte patru activități împreună propuse de ei preotului lor paroh. S-au exprimat păreri și impresii despre cele trei zile petrecute împreună, sugestii pentru următoarea ediție și au fost împărțite diplome de participare.
Întâlnirea Tinerilor de pe Valea Muntelui Ceahlău, iulie 2016, s-a încheiat prin intonarea cântării „La Mulți Ani!”. Mulțumim Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, părintelui Ionel Cuțuhan, protopop al Protopopiatului Ceahlău, Mănăstirii Durău, Centrului Cultural-Pastoral “Sfântul Daniil Sihastrul” de la Durău, preoților parohi care i-au înscris pe tineri la această întâlnire, părinților și tinerilor organizatori și moderatori – voluntari din cadrul „Asociației Tinerilor Ortodocși Români” - Filiala Iași și tuturor tinerilor participanți care au pus bazele unei, sperăm, relații trainice de prietenie în Biserică. (Preot Manuel Dorneanu, Parohia Galu - Ceahlău)

Citește despre: