Întrunirea lunară a preoților din Protopopiatul Dorohoi

Arhiepiscopia Iaşilor

Întrunirea lunară a preoților din Protopopiatul Dorohoi

În data de 11 martie s-a desfășurat ședința administrativă lunară a preoților din Protopopiatul Dorohoi. 

În ambianța duhovnicească a bisericuței de lemn – monument istoric din municipiu, reuniunea preoților a debutat liturgic prin oficierea Sfintei Liturghii de către membrii cercului pastoral-misionar „Sfinții Împărați” Broscăuți, din care au făcut parte pr. Andrian Crețu, pr. Laurențiu Acatrinei, pr. Constantin Berbeci, pr. Cristian Petrovici, pr. Constantin Gherman și pr. Cosmin Pristavu, răspunsurile la strană fiind oferite de corala „Ecclesia” a Protopopiatului Dorohoi. La finalul slujbei, a fost săvârșit parastasul pentru preoții slujitori din cuprinsul Protopopiatului, trecuți la cele veșnice. 

Referatul întâlnirii, Postul Preotului – model pentru enoriașii săi, prezentat de pr. Marius Onofrei, a evidențiat importanța postului în perspectiva perioadei liturgice apropiate, nu atât ca o încetare a modului de viață obișnuit, care ulterior va fi reluat, ci în lumina lucrării duhovnicești personale, aflată în permanentă urcare. Prin postire recâștigăm Raiul pierdut prin neascultarea omului de Dumnezeu, unul dintre mentorii și modelele de postire din comunitate fiind preotul. Postul reprezintă, așadar, lucrarea specifică misionară a preotului, prin care le „vorbește” enoriașilor săi despre Dumnezeu, postul fiind o stare de prezență continuă, un angajament înaintea lui Dumnezeu.

Sub coordonarea părintelui protopop Ionuț-Ștefan Apetrei, tema a fost dezbătută pe cercuri pastorale, fiind identificate oportunități clare pentru ca în perioada Postului Mare, clericii să prioritizeze apropierea credincioșilor de înțelesul întreit al postului – trupesc, sufletesc și duhovnicesc sau ascetic, prin diferite experiențe de trăire a credinței, precum: conferințe și seri duhovnicești, oficierea Tainei Sfântului Maslu, comunicare și dialog între generații. 

Întrunirea preoților a cuprins și accente culturale, pr. Marius Onofrei (Parohia Strahova) prezentând lucrarea de autor, intitulată „Preoția voastră să o pomenească Domnul Dumnezeu întru Împărăția Sa”, în două volume, care reunește medalioane ale preoților originari sau slujitori în Protopopiatul Dorohoi, o adevărată enciclopedie privind viața Bisericii din Țara de Sus. Tot în acest registru, s-a accentuat locul și rolul Seminarului Teologic din Dorohoi, aflat în perioada promovării ofertei educaționale pentru anul școlar 2024-2025, în formarea caracterelor tinerilor și a oamenilor de azi și de mâine în perspectiva slujirii Bisericii și a cetății.

Din punct de vedere administrativ, s-au prezentat raportări ale activităților departamentelor (misiune, tineret, cateheză, Pro Vita), subliniidu-se nevoia de cooperare și de promovare a valorilor netrecătoare, precum credința, viața, familia, frumosul, veșnicia.

 Activitățile specifice perioadei sunt:

  • Marșul pentru viață (30 martie, Parcul Cholet, ora 12.00)

  • Concursul de proiecte pentru tineri, organizat de Arhiepiscopia Iașilor (martie)

  • Concursul national catehetic, organizat de Biroul de catehizare (martie-aprilie)

  • Grupuri de citire a Psaltirii (perioada Postului Mare)

  • Grija față de persoane vârstnice și bolnavi.

(Pr. Prof. Cosmin Constantin Pristavu, Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi)
 

Citește despre: