Întruniri ale preoţilor din Protopopiatul Iaşi III, pentru aprofundarea cunoştinţelor catehetice

Arhiepiscopia Iaşilor

Întruniri ale preoţilor din Protopopiatul Iaşi III, pentru aprofundarea cunoştinţelor catehetice

La întruniri au luat parte 20 de preoţi, care au alcătuit cateheze sub coordonarea şi îndrumarea pr. dr. Bogdan Racu – inspector eparhial pentru învăţământ şi cateheză şi a domnişoarei profesoare Daniela Lupiş. Catehezele alcătuite au avut titlurile „Care este slujirea preotului în parohie?” şi „Cine sunt enoriaşii?” şi au avut ca model Programa Catehetică pentru anul 2015 – un îndrumar care apare anual în Arhiepiscopia Iaşilor şi care are drept scop îndrumarea preoţilor în activitatea catehetică şi uniformizarea catehezei în parohii.

În zilele de 27 şi 28 mai 2015, la Parohia Leţcani I au avut loc două întruniri ale preoţilor din Protopopiatul Iaşi III, având ca scop aprofundarea cunoştinţelor catehetice ale participanţilor.

Pe lângă slujirea sfinţitoare şi conducătoare, preoţii au datoria de a învăţa pe credincioşi dreapta credinţă şi calea spre mântuire, după porunca Mântuitorului Hristos: „Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă...” (Matei 28, 19-20).

La întruniri au luat parte 20 de preoţi, care au alcătuit cateheze sub coordonarea şi îndrumarea pr. dr. Bogdan Racu – inspector eparhial pentru învăţământ şi cateheză şi a domnişoarei profesoare Daniela Lupiş. Catehezele alcătuite au avut titlurile „Care este slujirea preotului în parohie?” şi „Cine sunt enoriaşii?” şi au avut ca model Programa Catehetică pentru anul 2015 – un îndrumar care apare anual în Arhiepiscopia Iaşilor şi care are drept scop îndrumarea preoţilor în activitatea catehetică şi uniformizarea catehezei în parohii. Pe parcursul activităţii, participanţii au prezentat experienţele pe care le-au avut în misiunea lor catehetică, neîmplinirile şi greutăţile, dar şi bucuriile şi realizările. Astfel, fiecare preot a contribuit activ la alcătuirea catehezelor menţionate, urmând ca în perioada următoare aceste cateheze, alături de cele din  alte protopopiate, să fie oferite parohiilor, ca model de bună practică.

Întrunirea a urmărit mai multe aspecte. În primul rând, s-a dorit ca preoţii să alcătuiască în mod corect planurile de cateheză, respectând şi metodele interactive prin care credincioşii trebuie implicaţi în cateheze. De asemenea,  se doreşte ca fiecare parohie să aibă un program catehetic bine stabilit, pe o perioadă mai îndelungată de timp, care să aibă drept scop educarea credincioşilor în învăţătura creştină ortodoxă. Totodată, preoţii care au luat parte la aceste întruniri vor desfăşura în cercurile pastorale din care fac parte cateheze demonstrative, ca model pentru toţi preoţii.

„Am fost încântat de training-ul și teambuilding-ul catehetic, dar mai ales de viziunea ideală, ancorată în realitate, prin particularizarea și actualizarea procesului catehetic în funcție de specificul misionar al parohiei și de categoriile de enoriași. Am convingerea că acest curs a oferit preoților posibilitatea de a cunoaște mai bine „momentele catehetice” și eficientizarea lor, prin folosirea metodelor moderne de comunicare și prin aplicarea unor tehnici de învățare activă, având ca rezultat o activitate interactivă și atractivă cu un mesaj limpede, simplu și ușor de reținut. Acum, depinde de curajul, viziunea și seriozitatea noastră de a pune în acțiune ceea ce am învățat”, a declarat pr. Mihai Zvorăşte, participant la întruniri.

(Pr. George Bamboi)

Citește despre: