Învăţământul profesional va fi recunoscut la nivel european

Educaţie

Învăţământul profesional va fi recunoscut la nivel european

Cifra de şcolarizare estimată pentru învăţământul profesional 2012-2013 este de 8.000 de elevi, potrivit Ministerului Educaţiei. Unităţile de învăţământ vor putea încheia contracte cu diverse firme de pe piaţă, în funcţie de profil, pentru ca elevii să urmeze orele de practică la angajatori. La absolvire, elevii vor primi certificat de calificare nivel III, recunoscut la nivel european.

Învăţământul profesional va fi urmat în cadrul liceelor tehnologice, iar în anul şcolar următor vor fi disponibile un număr de aproximativ 8 mii de locuri pentru elevii care termină gimnaziul, potrivit unui proiect al Ministerului Educaţiei.

La absolvire, elevii vor primi un certificat de calificare la nivel european, nivel III. „În învăţământul profesional ce va fi funcţional din septembrie 2012 vor intra toţi elevii care aleg acest lucru şi au terminat clasa a IX-a (15-16 ani), oferta fiind gestionată la nivel de euro-regiuni. Fiecare elev va beneficia de un contract tripartit (firmă-elev-şcoală), procesul educaţional durând doi ani“, a explicat în ultimele zile de mandat ministrul Daniel Funeriu.

Potrivit planului de învăţământ, în primul an de studiu se va face 40% teorie şi 60% practică (cu obligativitatea efectuării a şase săptămâni la angajatori), iar în al doilea an 25% teorie şi 75% practică (obligatoriu cinci săptămâni la angajatori). Practica va fi făcută la firmă sau la şcoală, conform contractului existent între unitatea de învăţământ şi societatea respectivă.

La finalizarea acestor studii elevul va primi certificatul de calificare nivel III, care va fi unul de profesionist adevărat, recunoscut la nivel european, iar practica se va putea face şi în orice ţară din Uniunea Europenă.

Angajatorul va face parte din echipa de examinatori la finalul cursurilor de şcolarizare, sistemul de învăţământul profesional fiind însă unul deschis, care va oferi posibilitatea elevului să reintre în clasa a XI-a şi a XII-a, dacă doreşte, pentru a susţine Bacalaureatul şi a absolvi eventual o facultate.

Potrivit acestui proiect al Ministerului Educaţiei, şcolile profesionale (liceele tehnologice) vor fi susţinute de la bugetul de stat, oferind elevilor şi burse şcolare de minimum 200 de lei pe elev pe lună. De asemenea, va exista o resursă de 100.000.000 de euro ce va fi atrasă din fonduri europene, care va putea fi cheltuită în echipamente de lucru, consiliere şcolară şi altele.

Elevii care doresc să-şi continue studiile o pot face în cadrul unităţilor de învăţământ unde au absolvit şcoala profesională.

Ministerul Educaţiei a dat publicităţii numărul verde 0800.816 A şi pagina web www.alegetidrumul.edu.ro, unde pot fi obţinute informaţii suplimentare.

Oferta pentru învăţământul profesional va fi cunoscută pe 18 martie, iar înscrierea se va face în limita locurilor disponibile şi prin concurs, dacă va fi concurenţă, metoda de admitere urmând a fi stabilită de liceu, împreună cu firma ofertantă.