Invitaţi de marcă în cadrul atelierului de formare de la Miclăuşeni

Arhiepiscopia Iaşilor

Invitaţi de marcă în cadrul atelierului de formare de la Miclăuşeni

În cadrul atelierului de formare pentru preoţii recent hirotoniţi din Arhiepiscopia Iaşilor, desfăşurat la Centrul Social-Cultural „Sfântul Ilie“ din Miclăuşeni, zilele trecute au susţinut seminarii pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. prof. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi şi profesor al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, pr. lect. dr. Jean Nicolae de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi monahia Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Iaşi.

„Programul de iniţiere şi formare pentru tinerii preoţi din Arhiepiscopia Iaşilor“, organizat la Miclăuşeni de Sectorul Educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, prin Centrul de formare şi inovare dezvoltat în parteneriat cu Fundaţia „Varlaam Mitropolitul“ şi cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, continuă. Sâmbătă, 1 septembrie, au avut loc atelierele susţinute de pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a vorbit despre duhovnicie şi ucenicie. În cadrul primei sesiuni de discuţii, care a avut tema „Taina Sfintei Spovedanii -  vindecare şi formare duhovnicească“, părintele consilier a arătat, printre altele, care sunt limitele ascultării de duhovnic, în ce condiţii duhovnicul poate fi schimbat, cum trebuie să fie pregătirea înainte de spovedanie, ce este dependenţa de duhovnic, care este raportul dintre prietenie şi duhovnicie, care trebuie să fie frecvenţa spovedanei şi care sunt efectele lipsei duhovnicului, ce ispite pot apărea în cazul duhovnicului şi cum poate fi dobândit discernământul duhovnicesc. În sesiunea a doua, pr. Constantin Sturzu a enumerat o serie de repere după care duhovnicii pot să se ghideze în activitatea lor, cum ar fi faptul că Biserica este, după spusa Sfântului Ioan Gură de Aur, „spital, nu tribunal“, că fiecare penitent trebuie abordat diferenţiat, că spovedania este o taină prin care omul pătrunde din ce în ce mai profund în zone ale sufletului, că ţinta duhovniciei este îndumnezeirea omului, că aplicarea canoanelor trebuie să se facă nu ad literam, ci după o evaluare a situaţiei fiecărui penitent în parte, că Sfânta Împărtăşanie este necesară creşterii duhovniceşti şi că exemplul propriu al duhovnicului ajută cel mai mult la despătimirea ucenicului.

Duminică, 2 septembrie, toţi preoţii participanţi la atelierul de formare de la Miclăuşeni au slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Pângăraţi, cuvântul de învăţătură fiind rostit de arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor. După oficierea Sfintei Liturghii, arhim. Petroniu Marin, stareţul Mănăstirii Pângăraţi, a adresat o serie de sfaturi preoţilor prezenţi, după care aceştia s-au întâlnit cu poetul creştin Marius Iordăchioaia, cu care au discutat despre condiţia omului în secolul al XXI-lea. În după-amiaza aceleiaşi zile, tinerii preoţi au vizitat Mănăstirea Horaiţa şi Mănăstirea Bistriţa.

Luni, după oficierea slujbei Utreniei şi a slujbei Sfintei Liturghii, cei 20 de preoţi prezenţi la atelierul de formare au participat la seminarul prezentat de pr. prof. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi şi profesor al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, care, abordând tema „«Biserica dinlăuntru» şi «Biserica dinafară»: două ipostaze ale slujirii preoţeşti“, a arătat că deşi există o singură Biserică, ea poate fi văzută în două moduri: „Biserica dinlăuntru“, care reprezintă natura umană - ca biserică şi persoana - ca „preot“, în ea, şi „Biserica dinafară“, care reprezintă manifestarea religiozităţii interioare. După-amiază, a urmat atelierul de facilitare susţinut de pr. lect. dr. Jean Nicolae de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, care a prezentat exemple practice privind „Ipostazele slujirii preoţeşti în comunitatea parohială: catehet, duhovnic, cuminecător, animator, administrator“.

Azi, la Miclăuşeni, este aşteptat IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

Ziua de marţi a debutat cu slujbele Utreniei şi Sfintei Liturghii, oficiate în paraclisul „Sfânta Macrina“ al Mănăstirii Miclăuşeni, după care, în Sala mare a Palatului Sturza al Centrului Social-Cultural „Sfântul Ilie“ - Miclăuşeni, arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, a susţinut mai multe ateliere în care a vorbit despre „Lectio divina - recuperarea unei Tradiţii demult uitate“, despre „Cine sunt eu?“, precum şi despre regulile unui pelerinaj reuşit.

În prima parte a prelegerii susţinute în cadrul seminarului despre studiul biblic, arhim. Hrisostom Rădăşanu a arătat importanţa citirii Sfintei Scripturi, văzută ca o întâlnire cu Dumnezeul Cel Viu: „în icoanele Răsăritului şi nu numai, Mântuitorul Iisus Hristos este tot timpul reprezentat ţinând în mâini o carte, întrucât, pentru noi El este Cuvântul lui Dumnezeu. Această carte, care este Sfânta Scriptură, este reprezentată în iconografie în dreptul inimii Domnului Hristos, semn că El o preţuieşte şi dovadă că El ne-a dat această carte pentru a ne întâlni cu Dumnezeu“. În continuare, părintele arhimandrit a vorbit despre metoda citirii Sfintei Scripturi în comun, cunoscută în Occidentul latin ca „lectio divina“, originară din Răsăritul secolelor III-IV, arătând care sunt paşii ce trebuie urmaţi în desfăşurarea acestei metode. Invitatul a arătat că locaţia unde se va citi Sfânta Scriptură în comun, a preotului cu enoriaşii, ar trebui să fie naosul bisericii, cu o candelă în mijloc, că citirea textului sacru trebuie făcută în genunchi şi trebuie precedată de rugăciune, că fiecare pasaj biblic trebuie citit de mai multe ori, urmat de meditare şi de cântărirea sensurilor diferite ale cuvintelor, că toţi cei prezenţi sunt invitaţi să vorbească, că trebuie căutate situaţii practice şi mărturii ale participanţilor în care textul Scripturii poate fi aplicat, că lecturile de genul acesta trebuie făcute pe categorii de vârstă, că este recomandat ca după un moment în care oamenii îşi exprimă dorinţa de a se vindeca prin citirea cuvântului, preotul să rostească o rugăciune de binecuvântare şi de încurajare pentru neputinţa şi scăderea fiecăruia. Apoi, preoţii participanţi au aplicat metoda „lectio divina“ la mai multe texte scripturistice şi au evaluat rezultatele obţinute în urma acesteia.

În atelierul referitor la regulile de aur ale pelerinajului, părintele arhimandrit a spus că preotul trebuie să fie prezent în mijlocul credincioşilor lui într-o astfel de activitate, că tinerii nu trebuie să lipsească, că pelerinajul trebuie să conţină obligatoriu cel puţin o participare la Sfânta Liturghie şi o întâlnire cu un duhovnic, că trebuie vizitate şi alte obiective turistice în afară de mănăstiri. Ziua s-a încheiat cu rostirea în comun a rugăciunilor de seară în paraclisul Palatului Sturdza.

Miercuri, 5 septembrie, au urmat atelierele susţinute de maica Siluana, în care, prin completarea unor teste şi a unor chestionare de atitudini existenţiale, preoţii participanţi au problematizat impactul în relaţiile de familie al atitudinilor de viaţă şi al rolurilor în relaţii învăţate în primii şase ani de viaţă, cât şi importanţa conţinuturilor inconştiente şi subconştiente moştenite de la părinţi şi strămoşi în viaţa omului şi a familiei sale. În continuare, după identificarea traumelor moştenite, monahia Siluana a vorbit despre terapia oferită de Biserică în aceste cazuri.

Azi, la Centrul Social-Cultural „Sfântul Ilie“ din Miclăuşeni este aşteptat Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care le va vorbi participanţilor despre „Parohia, spaţiul slujirii şi al mânturii“. Vineri, 7 septembrie, Înalt Preasfinţia Sa va săvârşi, împreună cu preoţii prezenţi la atelierul de formare, slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Miclăuşeni.