IPS Casian a sfințit o capelă pe locul lagărului de la Salcia

Arhiepiscopia Dunării de Jos

IPS Casian a sfințit o capelă pe locul lagărului de la Salcia

    • IPS Casian a sfințit o capelă pe locul lagărului de la Salcia
      IPS Casian a sfințit o capelă pe locul lagărului de la Salcia

      IPS Casian a sfințit o capelă pe locul lagărului de la Salcia

„Insula Mare a Brăilei este un memorial al durerii pentru toată suflarea românească”, a transmis marți Arhiepiscopul Dunării de Jos. El a sfințit sâmbătă, 26 iunie, în Insula Mare a Brăilei, Capela Memorială „Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia”, construită pe locul unei gropi comune unde își dorm somnul de veci deținuții politici din lagărul de la Salcia.

„Acum peste trupurile lor cresc cereale, iar spaţiul respectiv al gropilor comune de la Salcia are un aspect mai curând trist şi deprimant”, a mai transmis ierarhul.

El a spus că „tot acel spaţiu trebuie conservat, ferit de iniţiative nepotrivite cu osemintele martirilor” și a menționat că actualul an comemorativ invită la „pelerinaje în cimitire şi la locurile memoriale, cu scopul valorificării liturgice, dar şi cultural-istorice, a vieţii celor plecaţi dintre noi, doar fizic”.

Sâmbătă, la Salcia, ierarhul a oficiat și un parastas pentru deținuții politici închiși și torturați în acel loc între 1952 și 1964.

Lagărul avea inițial o capacitate de 200 persoane, care a fost extinsă ulterior la aproximativ 2.000 de persoane, potrivit unui document din arhiva CNSAS.

În primele patru luni, efectivele de deținuți politici din colonie au ajuns la 4.000 de persoane, ceea ce însemna că jumătate dintre ei erau nevoiți să doarmă afară. Documente CNSAS arată că deținuții era loviți cu ranga de fier sau cu cazmaua, ținuți în apa înghețată și vara fără haine în aer liber, unde îi mușcau țânțarii, erau călcați în copitele cailor sau îngropați de vii.

Capela de la Salcia a fost construită cu implicarea Părintelui Paul Stroe, Parohul din Frecăței. După sfințirea capelei, Arhiepiscopul Dunării de Jos a binecuvântat casa parohială și Centrul pastoral pentru tineri construit de părintele Paul Stroe în apropierea Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, pe care o păstorește.

Pentru implicarea în lucrările de construcție de la Salcia și din parohia Frecăței, ierarhul a acordat Părintelui Paroh Paul Stroe și doamnei Roxana Stoica diplome de vrednicie. Primarului comunei a primit distincția eparhială „Vrednicia Andreiană”, iar ceilalți donatori și sprijinitori au primit diplome de ctitori.

Sursa: basilica.ro