IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a lansat cartea „Rugă și trudă la candela credinței strămoșești” la Șiria, acasă la Ioan Slavici
Am avut astăzi bucuria de a-l avea în cetatea noastră pe Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, „Mitropolitul faptelor bune”. Acesta, împreună cu ierarhii arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, după săvârșirea Sfintei Liturghii, a sfințit Centrul Social „Acoperământul Maicii Domnului” din Șiria.
„Încă de la prima înfățișare, ființa omenească a ierarhului Ioan impune sfială, pentru că pare venită din alte lumi, de pe alte tărâmuri, unde domnesc binele și dreptatea, adevărul și frumusețea sufletului, aureolate toate de iubire și bunătate” - Academician Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.
Simplu, concis și edificator chipul Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, „Mitropolitul faptelor bune”, creionat în cuvinte de președintele Academiei Române. Iar noi, arădenii, am avut astăzi bucuria de a-l avea în cetatea noastră unde, împreună cu ierarhii arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, după săvârșirea Sfintei Liturghii, a sfințit Centrul Social „Acoperământul Maicii Domnului” din Șiria.
Și cum clipelor de bucurie duhovnicească Dumnezeu picură adesea lumină peste lumină, IPS Ioan a îmbogățit timpul acestei zile de 29 mai 2022 cu alegerea de a „arăta lumii” pentru prima dată propria „Rugă și trudă la candela credinței strămoșești” la Șiria, acasă la Ioan Slavici, chiar în biserica în care marele scriitor a fost botezat.
„Am venit la dumneavoastră purtat de un dor din anii de liceu, când am învățat și eu despre Ioan Slavici. Nu m-am gândit vreodată, deși am citit și am dat examene din opera marelui scriitor Ioan Slavici, că o să ajung în calitate de Mitropolit în satul său natal.
M-a învrednicit Dumnezeu astăzi să îl pomenesc la Sfânta Liturghie. Sunt mulți filologi care și-au luat teza de doctorat despre opera marelui scriitor, dar nu știu dacă acei doctori în litere i-au și aprins vreodată o lumânare la mormânt sau aici, în biserica unde a fost botezat. Mulți vorbim de eroii noștri, de marii noștri cărturari, ne luăm teze de doctorat despre viața lor, dar, iată, că doar oamenii Bisericii sunt aceia care le aprind o lumânare și îi pomenesc în rugăciune. De aceea a fost o zi cu emoție și mă va marca multă vreme. Păstrând proporțiile și dimensiunile spirituale și culturale, de două zile mi-a ieșit de sub tipar cartea „Rugă și trudă la candela credinței strămoșești” și am zis să îi cer îngăduință marelui scriitor Ioan Slavici să lansez prima dată această carte în biserica unde el a fost botezat. Așa că încă o bucurie pentru mine că m-a învrednicit Dumnezeu ca această carte să o arăt mai întâi lumii aici, într-o cetate cu condeieri”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.
Ierarhii arădeni, soborul slujitor și parte dintre credincioșii care au ales ca astăzi să petreacă un timp cu și pentru Dumnezeu la Șiria au primit câte un exemplar din Ruga și truda Mitropolitului la candela credinței strămoșești, tocmai pentru a fi, fiecare în parte și toți împreună, cu luare aminte că „se face târziu și nu mai este timp pentru ură, când, din Lumina Învierii, s-a aprins candela veșniciei noastre”, după cum stă scris pe coperta cărții astăzi lansate, și a da acest mesaj mai departe.
Astăzi, la Șiria, nu a fost doar Liturghie Arhierească, nu a fost doar o sfințire a unui Centru Social, nu a fost doar aducere aminte și pomenire a celor care au făcut din Șiria o cetate a condeierilor, nu a fost doar împreună-rugăciune și bucurie, ci a fost cu siguranță și o binevenită invitație de a ne ruga și trudi împreună la candela credinței strămoșești.
Sursa: Glasul Cetății